Gautam Adani két vállalata is kikerül az ország legjelentősebb tőzsdén jegyzett cégeinek teljesítményét követő MSCI India indexből, jelentősen megnehezítve ezzel az üzletember tőkebevonási törekvéseit.

Adani
Gautam Adani cégeire továbbra is rájár a rúd.
Fotó: Indranil Mukherjee / AFP

Az MSCI indoklása szerint az Adani Total Gas és az Adani Transmission eltávolítására azért volt szükség, mert a cégek nem tettek eleget a közkézhányadra vonatkozó szabályoknak. Az indexszolgáltató korábban csökkentette már Adani cégeinek súlyát a mutatóban, de a vállalatok eltávolítása eddig nem merült fel. 

Az országindexből való kizárásra elemzők szerint mintegy négyszázmillió dolláros tőkekivonással reagálnak majd a befektetők. 

A két cég együtt a teljes indiai országindex 0,6 százalékát tette ki eddig, a fennmaradó hat Adani-vállalat súlya 1,6 százalék lesz az 1,08 ezermilliárd dolláros mutató egészében.

Amerikai sztárügyvédekkel és kríziskommunikációs gurukkal fegyverkezik fel Adani

Az indiai milliárdos minden fronton igyekszik meggátolni a további pusztítást, de 132 milliárd dollár elvesztése után már a világ legjobb szakemberei is kevésnek bizonyulhatnak.

Az MSCI döntése különösen fájdalmas pillanatban érkezett: Adaniék ugyanis pont a héten jelentették a tőzsdefelügyeletnek, hogy új részvények kibocsátásával tőkét szeretnének bevonni három cégükbe, köztük a törléssel érintett Adani Transmissionbe. A tőkebevonásról vasárnap dönthetnek a cégek igazgatótanácsai.

Továbbra is hatalmas gödörben az Adani cégek részvényei

Brian Freitas elemző a Financial Times érdeklődésére rámutatott: a részvénykibocsátást minden bizonnyal újra kell majd gondolnia az energetikai cég vezetésének, az indexről való lekerülés miatt ugyanis várhatóan kétszázmillió dollárnyi tőke áramlik majd ki a cégből. A bejelentés hatására az Adani Transmission részvényei 5 százalékot gyengültek.

A részvénykibocsátás 3–5 milliárd dollárnyi tőkebevonást célozna meg, köztük a csoport zászlóshajója, az Adani Enterprises számára.

A kibocsátás az MSCI bejelentését megelőzően minden bizonnyal jelentős befektetői érdeklődést váltott volna ki: az Adani Enterprises az első negyedévben 138 százalékos profitnövekedésről adott számot, a bevétel 26 százalékokkal nőtt, míg a teljes adósságállomány 6,5 százalékkal csökkent. 

Gautam Adani és vállalatai vesszőfutása januárban kezdődött, amikor a Hindenburg shortos befektetői csoport csalással és tőzsdemanipulációval vádolta meg Ázsia egykoron leggazdagabb emberét. Azóta Adani cégei több mint 150 milliárd dollárt vesztettek értékükből, ennek négy hónap leforgása alatt is csak a töredékét tudták visszaszerezni.