A Hewlett Packard Enterprise előrehaladott tárgyalásokat folytat a Juniper Networks felvásárlásáról. A 13 milliárdos akvizícióval a közel százéves technológiai vállalat a mesterséges intelligencia korszakába lépne. A The Wall Street Journal forrásai szerint a két cég közötti megállapodást már a héten bejelenthetik.

22 November 2019, Baden-Wuerttemberg, Böblingen: The logo of the IT company Hewlett Packard Enterprise (HPE) can be seen in the company's technology center at the door of a server cabinet. Photo: Marijan Murat/dpa (Photo by MARIJAN MURAT / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: Marijan Murat / DPA / AFP

A texasi székhelyű HPE, amely a William Hewlett és David Packard által 1939-ben alapított ikonikus technológiai vállalat utóda, felhőalapú szolgáltatásokat nyújt kisvállalkozásoknak, nagyvállalatoknak és kormányoknak. 

A HPE részvényei bő 3 százalékos emelkedéssel, 17,72 dolláron zártak hétfőn, így piaci kapitalizációja nagyjából 23 milliárd dollárra nőtt. A zárás utáni kereskedésben azonban közel 8 százalékot zuhant az árfolyam. A Juniper részvényei 30,22 dolláron fejezték be a kereskedést hétfőn, ezzel a cég piaci értéke körülbelül 9,6 milliárd dollárra nőtt. Majd a zárás utáni kereskedésben 22 százalékot ralizott a kurzus. Igaz, a dotcom buborék idején 200 dollár felett is járt az árfolyam. 

A HP 2015-ben vált szét egy vállalati szolgáltató (HPE) és egy PC-ket, nyomtatókat gyártó cégre (HP).  

A kaliforniai sunnyvale-i székhelyű Juniper kommunikációs hálózati szolgáltatásokat és berendezéseket, például útválasztókat és switcheket értékesít technológiai, távközlési, pénzügyi és egyéb ügyfeleknek. A HPE számára sokkal 

érdekesebb a Juniper mesterségesintelligencia-üzletága: a Mist AI,

amely mesterséges intelligencia és gépi tanulás segítségével optimalizálja a felhasználók vezeték nélküli hozzáféréssel kapcsolatos élményeit.

A HPE és a Juniper közötti megállapodás a közelmúlt egyik legnagyobb technológiai felvásárlása lenne. Különösen, hogy a washingtoni trösztellenes vizsgálatok miatt megtorpantak a technológiai fúziók. 

Egy másik felvásárlás is folyamatban van az ágazatban, a Synopsys a 35 milliárd dolláros Ansys-akvizícióról tárgyal. 

És az örök kérdés ezúttal is ott motoszkál a befektetőkben: vajon mikor durran az MI-lufi?