A Google ellen indított eljárás erősen hasonlít egy 25 évvel ezelőtti történetre, amikor is eljárást indítottak egy másik vállalatóriás, a Microsoft ellen. A redmondi óriást azzal vádolták, hogy Windows operációs rendszerét monopólium kialakítására használja fel. Akkor a bírósági döntés a vállalat megszüntetését rendelte el, de ezt később hatályon kívül helyezték. A mostani tárgyalásnak szintén nagy a tétje, hiszen az a Biden-adminisztráció Big Tech elleni fellépésének próbatétele, továbbá precedensértéke is lehet. 

Kazan,,Russia,-,Oct,26,,2021:,Logo,Of,The,Google
Kazan, Russia - Oct 26, 2021: Logo of the Google technology company in the reflection of a broken mirror. The concept of problems in the work of Google.
Fotó: Shutterstock

A minisztérium álláspontja szerint az évek óta versenyellenes stratégiáját fenntartó Google gátlástalanul visszaélt monopolhelyzetével a keresőszolgáltatások piacán. Az amerikai kormány néhány évvel ezelőtt már ismertette stratégiáját a technológiai cégek megzabolázására, ami aggodalmat keltett a cégek és a befektetők között is. 

A Google (anyavállalata az Alphabet) győzelme esetén valószínű, hogy nem változtat az üzleti modelljén. A tech szektor az idén nagyot ment, a Nasdaq Composite 12 százalékkal erősödött. Ha a kormány nyer, borítékolható az árfolyamesés. 

 

Az ügy lényege, hogy az igazságügyi minisztérium tud-e döntő bizonyítékkal szolgálni arra, hogy a Google kizárja a versenytársakat a piacról. A Google és az Apple között létrejött megállapodás lehet egy példa erre – az Apple-eszközökön a Google keresőmotorja az alapértelmezés. 

Az ügyben szó esik számos olyan szerződésről is, amelyek a Google internetes keresési pozícióját biztosítják. Ezeket a szerződéseket olyan okostelefon-gyártókkal és mobil távközlési vállalatokkal kötötte a cég, amelyek támogatják az Android operációs rendszert is. 

A Google azzal érvelt, hogy a Microsoft a PC-gyártókra kényszerített szerződéseivel biztosította operációs rendszere kizárólagosságát, az ő megállapodásai nem teszik lehetővé más keresőfelületek használatát. Hangsúlyozták azt is, hogy a vállalatok és magánszemélyek is azért választják a Google-t keresőmotornak, mert a legmagasabb minőséget kínálja – nem kényszerből. 

Több tízezer holland pereli a Google-t adatlopás miatt

A hollandok az adatok felhasználók magánéletét sértő gyűjtése miatt perelik a Google óriáscéget.