A globális vegyipari kereslet gyengülése és a növekvő költségek következtében a BASF tavalyi árbevétele és üzemi eredménye még a borús várakozásoktól is jelentősen elmaradt – derült ki a német konszern pénteken publikált 2023-as sarokszámaiból.

San,Diego,,Ca,,Usa,-,July,9,,2022:,Close,Up
Nehéz évet zárt a BASF. F
Fotó: Shutterstock

Csalódást keltők a BASF számai

Az árbevétel a 2022-es 87,3 milliárd euróról 68,9 milliárd euróra csökkent, miközben a menedzsment előzetesen a 73–76 milliárdos célsávba várta a forgalmat, s az elemzői konszenzus 70,6 milliárddal számolt. Az egyszeri tételek levonása előtti üzemi eredmény (EBIT) pedig 45 százalékkal, 3,8 milliárd euróig szakadt, holott a cég 4 és 4,4 milliárd euró közé, az elemzők pedig 3,9 milliárd euróra tették a mércét.

Az EBIT a több mint ötödével mérséklődött árbevétel és a zsugorodó árrés következtében esett vissza, amit intenzív költségcsökkentéseinkkel sem tudtunk ellensúlyozni

– kommentálta a cégvezetés az adatokat. A BASF nettó eredménye ugyan 627 millió eurós mínuszból 225 milliós pluszba fordult, ám ez sem jelentett szépségtapaszt, hiszen tavalyelőtt főként a Wintershall DEA oroszországi üzletágain 6,5 milliárd eurós leírás szenvedett el a cég.

A menedzsment meghúzza a nadrágszíjat

Október végén, a harmadik negyedéves adatok publikálását követően a menedzsment bejelentette, hogy a következő években a tervezettnél is szűkebbre húzza a nadrágszíjat, miután már 2023-ban is egymilliárd euróval visszavett beruházásaiból. 

A 2027-ig tartó négy éves ciklusban pedig várhatóan további 3 milliárd euróval fogják vissza a fejlesztéseiket, miközben az egyéb kiadásokat is megvágják összesen 1,1 milliárd euróval.

Eközben a német kormány megkezdte a Wintershall DEA értékesítésének vizsgálatát – írta csütörtökön a Reuters. A kétharmados arányban a BASF tulajdonát képező, és főként a holland partok közelében olaj- és földgáz-kitermelő tevékenységet végző céget 11,2 milliárd dollárért venné meg a brit Harbour Energy, azonban mivel EU-n kívüli cégről van szó Berlin elvileg blokkolhatja az ügyletet.

A német gazdasági minisztérium a felröppenő  rémhírekre reagálva közölte, hogy bár szigorú vizsgálatra számíthatnak a cégek, a tranzakciót alapvetően nem látják problematikusnak.

 

Meglepően nyugodt maradt a piac

A BASF részvényei meglepő módon egy rövid megingás után délelőtt fél százalékkal, 43,9 euróra drágultak. A sarokszámokra elsőként reagáló Baader Bank változatlanul hagyta vételi ajánlását és 53 eurós célárát. Konstantin Wiechert elemző szerint bár az eredmények a vártnál gyengébbek, ám a vállalat 2,7 milliárd eurós készpénzállománya elegendő biztosítékot jelent a stabil osztalékfizetéshez.

A teljes képhez tartozik ugyanakkor, hogy az árfolyam év vége óta már több mint 11 százalékkal esett.