Nemzetközi gazdaság

Az ipari hanyatlás napos oldala: ötödével csökkent a német karbonkibocsátás

Egy friss jelentés szerint évtizedek óta nem szennyezett ennyire keveset Németország. A klímán azonban nem segít, ha csak annyi történik, hogy a szennyező iparágak a világ más pontjaira települnek.

Bár nagyot esett az üvegházhatású gázok kibocsátása tavaly Németországban, ennek okai már kevésbé örömteliek, ugyanis a csökkenés főként az ipar mélyrepülésének és nem az energiahatékonyság fokozásának vagy a több megújuló energiaforrásnak köszönhető.

A berlini Agora Energiewende csütörtökön közzétett jelentése szerint Németország tavaly 673 millió tonna szén-dioxidnak megfelelő üvegházhatású gázt bocsátott ki 2023-ban, 21 százalékkal kevesebbet a megelőző évinél. A visszaesés nagyjából fele azonban az ipari termelés gyengélkedéséhez köthető, míg csupán a csökkenés 15 százaléka a technológiai fejlődés eredménye.

Record proceeds from emissions trading
04 January 2024, North Rhine-Westphalia, Pulheim: Steam billows out of the Niederaussem lignite-fired power plant. Last year, Germany once again received a record amount from the sale of carbon dioxide pollution rights - around 18.4 billion euros in total. This is around 40 percent more than in 2022, as the German Emissions Trading Authority (DEHSt) announced in Berlin on Thursday. The DEHSt is part of the Federal Environment Agency. Photo: Federico Gambarini/dpa (Photo by FEDERICO GAMBARINI / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: Federico Gambarini

A német ipar hanyatlását jól érzékelteti a világ egyik legnagyobb vegyipari cége, a BASF, amely állandó költségcsökkentéseket jelentett be ludwigshafeni központjában. Robert Habeck alkancellár üdvözölte ugyan a karbonkibocsátás csökkenését, és rámutatott, hogy az ország áramtermelésének több mint fele megújuló forrásokból érkezett tavaly, ám elismerte, hogy a csökkenés nagy része az ipar gyengélkedésének az eredménye. Éppen ezért arról is beszélt, hogy célja, hogy Németország továbbra is ipari központ legyen, miközben képes klímasemlegesen működni.

Kedden a német iparszövetség elnöke, Siegfried Russwurm arról beszélt, hogy a helyzet kritikus, így az ország feldolgozóipara nem tud egyszerre zöld- és nemzetközi szinten is versenyképes lenni nagyobb kormányzati támogatás nélkül.

Az Agora jelentése is felhívja a figyelmet arra, hogy 

noha a német ipari gazdaság az előzetes adatok szerint 0,3 százalékot zsugorodhatott 2023-ban, az energiaintenztív iparágak – mint az acél- és vegyipar – zuhanása ennél jóval nagyobb, 11 százalékos lehetett tavaly. 

Simon Müller, az Agora németországi vezetője szerint ha a szennyező iparágak egyszerűen máshova költöztek, akkor a csökkenésnek nincs jótékony hatása a klímaváltozás szempontjából. Ezért a német iparnak stabilabb környezete van szüksége, hogy olyan klímabarát beruházásokat hajtson végre, mint az acélgyártás zöldítése vagy az ipari hőtermelés elektromosra cserélése – írja a Financial Times.

Azonban a német alkotmánybíróság novemberi döntése értelmében az ország költségvetési válságba került, mivel az ítélet alkotmányellenesnek nevezte az ország 60 milliárd eurós klímavédelmi alapját, amely a többi között az ipar zöldítését is segíthette volna. Pedig a német iparnak igencsak szüksége volna az átmenetet megkönnyítő állami támogatásokra, például a hidrogénvezetékek lefektetése vagy az elektromos hálózat megerősítése céljából.

Az üvegházhatású gázok kibocsátása ráadásul egyáltalán nem csökkent a közlekedés vagy az építkezés terén, ami azzal fenyeget, hogy Németország elvéti a klímacéljait. Ugyanakkor a szén és különösen a lignit felhasználása áramtermelésre szintén nagyot esett, miközben az áramimport csaknem fele érkezett megújuló forrásokból, főként víz- és szélerőművekből, és a behozatal további felét adták atomerőművek, miközben a belföldi megújuló termelés is nőtt 5 százalékkal.

 

Németország karbonkibocsátás német ipar
Kapcsolódó cikkek