Kedden a tengerentúli tőzsdeharang megkondulása előtt tette közzé negyedéves gyorsjelentését a Morgan Stanley. E szerint az egy részvényre jutó eredmény 85 cent lett, míg az előzetes konszenzus 1,01 dollár volt. A nyereség 32 százalékkal, 1,5 milliárd dollárra csökkent az egy évvel korábbi azonos időszakhoz képest, a bevétel azonban 1 százalékkal emelkedett éves alapon, s 12,9 milliárd dollár volt, szemben a várt 12,7 milliárd dollárral.  

Morgan Stanley Reports 40 Percent Drop In Quarterly Profit
Fotó: Michael M. Santiago

Az is kitűnik a gyorsjelentésből, hogy a befektetési banki bevételek éves alapon 5 százalékkal, 1,32 milliárd dollárra nőttek. A részvények és a kötvények kereskedelméből származó bevétel 1 százalékkal emelkedett egyéves visszatekintésben. A vagyonkezelő egység 6,65 milliárd dollár bevételt termelt, ami nagyjából megegyezik az egy évvel ezelőtti szinttel. Az év során az üzletág a vállalat teljes bevételének 49 százalékát tette ki.

Ez a gyorsjelentés egyszersmind James Gorman vezérigazgatói megbízatásának utolsó etapját zárja le. A 65 éves Gorman ebben a hónapban mondott le vezérigazgatói posztjáról, miután 14 évet töltött a székben. Korábban jelezte, hogy még távozása előtt meg akar oldani egy ügyet. 

A bank a múlt héten beleegyezett, hogy 249 millió dollárt fizet a bűnügyi és szabályozási vizsgálatok rendezésére azon vádak miatt, melyek szerint egyes alkalmazottak helytelenül osztottak meg információkat az ügyfelek részvényeladásairól. A határozat véget vetett annak a hosszú ideje tartó vizsgálatnak, amely arra irányult, hogy a bank hogyan adott el nagy részvénypaketteket intézményi befektetőknek.

Versenytársaihoz hasonlóan a Morgan Stanley is részt vesz a betétbiztosítás (Federal Deposit Insurance) bankpánik idején leapadt kasszájának a feltöltésében. A Morgan Stanley 286 millió dolláros díjat fizet.

A bank részvényei a tavalyi 10 százalékos emelkedést követően idén hétfőn estig 4 százalékot estek. A keddi nyitás előtti kereskedésben bő 1 százalékot emelkedett a kurzus.