Egy új hulladékfeldolgozó üzem létrehozására és az ahhoz tartozó speciális gépsor beszerzésére, valamint telepítésére fordítja az Energiastratégia Intézet Nonprofit Kft. pályázatán elnyert, vissza nem térítendő támogatást az FE-Group Invest, a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett Alteo leányvállalata. 

Plenty,Of,Plastic,Bottles,On,White,Background,Top,View
Fotó: Shutterstock

A 300 millió forintos összeg a teljes projekt nagyjából 70 százalékát fedezi, a fennmaradó részben önerőből valósul meg a beruházás. 

A támogatás segítségével egy éves szinten 15 210 tonna bemenő mennyiséget kezelni képes komplex technológiai gépsort telepítenek majd. Ez a januártól bevezetett visszaváltási rendszerből származó termékdíjköteles termékekből keletkező hulladékokat tudja majd feldolgozni: Az automata, gépi szeparációs technológiával (mágnesszalagokkal, anyagszeparátorokkal és színszeparátorokkal) kibővített válogatóműből, továbbá a fém italosdobozok, illetve a PET-palackok bálázására képes két bálázógépből álló technológiát az anyagmozgatást (a gépek etetését, valamint az anyagelhordást) végző szállítószalag-rendszer egészíti ki. 

Teljes kapacitással az eszköz 11 400 tonna PET-bálát és 3050 tonna alumíniumbálát képes előállítani éves szinten a telephelyre vegyesen érkező évi 15 210 tonnányi hulladékból, továbbá 760 tonna ónozott fémet és vasfémet is leválasztanak a feldolgozás során. 

A fenntarthatóság iránti elkötelezettségünk és hulladékgazdálkodási üzletágunk fejlesztésének szempontjából egyaránt fontos, hogy a pályázaton nyert összeget DRS rendszerből származó hulladékok körforgásos gazdálkodásra történő átállásának technológiai támogatására használjuk fel

– értékelte a fejlesztést Simon Anita, az Alteo fenntarthatóságért és körforgásos gazdaságért felelős vezérigazgató-helyettese. 

 

Szerinte ez a beruházás is szorosan kapcsolódik ahhoz a megállapodáshoz, amely 2023 nyarán született az Alteo leányvállalata és a 35 éves magyarországi hulladékkoncesszió nyertese, a Mohu Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. között. A kétéves, további két évvel meghosszabbítható szolgáltatási szerződés tartalma hulladékok gyűjtése, szállítása, tárolása és előkezelése.

Már profitot hoz a hulladékgazdálkodás az Alteónak

Az energia-kiskereskedelem és a megújuló termelés menedzsment üzletág mellett immár a hulladékgazdálkodási üzletág teljesítménye is hozzájárult ahhoz, hogy az Alteo a csökkenő energiaárak mellett is tartani tudja kimagasló eredményét.