Egy óra alatt két egységgel erősödött a forint szerda délelőtt. Reggel az euró/forint jegyzés még 382,2-n állt, egy órával később már 380,5 forinton jegyzik az eurót. 

Cash,Hungarian,Forints,,Illustrating,Range,Of,Huf,Various,Denominations,Available.
Fotó: Shutterstock

A forint erősödését támogatja, hogy úgy látszik, megtorpant a dollár erősödése az euróval szemben, a hogyan továbbról pedig az dönthet, hogy az este érkező Fed-jegyzőkönyvből mit olvasnak ki a befektetők. A forint piacára csütörtökön érkezik meghatározó adat, reggel publikálják a novemberi külkereskedelmi mérlegadatokat. 

A forint technikai képe így fest az Equilor elemzői szerint:

Fontos támaszok a 380,30–380,90-es tartományban láthatóak, az 50 és a 30 napos mozgóátlag, illetve a november óta tartó emelkedő trendcsatorna alsó trendvonala, erre érdemes figyelni a mai kereskedésben.

 

Az Erste elemzői kitértek a Magyarországra érkező EU-s források lehetséges hatására is. Azt írták, hogy hetek óta 380 körül oldalazik az árfolyam, és a többi régiós devizától sem vált el a forint árfolyama. Ez azonban nem azt jelenti, hogy az EU-támogatásoknak ne lenne hatása, csak éppen nem a forintra, hanem más piacra hatnak.  

A magyar hozamok például látványosan estek, melyben több egyéb tényező mellett az európai uniós támogatások is szerepet játszanak. Az egyéves magyar állampapírok hozama például december eleje óta már 150 bázisponttal 6,6 százalékra csökkent, és a 10 éves magyar állampapírok kockázati felára is visszatért a hosszú távú átlagos 400 bázispontos értékre az azonos futamidejű német állampapírokhoz képest.