A Waberer’s International lezárta a Petrolsped csoport többségi, 51 százalékos részesedésének felvásárlását, így Magyarország egyik vezető vasúti logisztikai szolgáltatótársaságának akvizíciójával most már azokat a vállalatokat is kiszolgálhatja, amelyek döntően vasúton fuvaroznak, például agrár- és építőipari termékeket.

A vasúti szállításokban is aktív lesz a Waberer’s. Fotó: Waberer’s

 

Top hármas céget vett a Waberer’s

A tranzakcióval a Waberer’s  fontos lépést tett multimodális szolgáltatási portfóliójának kiépítése felé, és jobban megfelel annak az európai uniós elvárásnak is, amely szerint a hosszú távú fuvarozási feladatokat minél nagyobb arányban vasút segítségével kell végrehajtani. 

A Petrolsped meghatározó piaci pozícióját mutatja, hogy a vasútvállalati árbevételrangsorban az elmúlt években az első három szereplő között volt. A cég részben saját vasúti járművekkel – főleg Magyarország és Románia területén – nyújt kötött pályás szállítmányozási szolgáltatásokat közvetlenül, valamint leányvállalatain (Pultrans, illetve PSP Cargo Romania) keresztül. 

A Petrolsped 1997 óta változatos szolgáltatási portfóliót épített ki, amely lehetővé teszi, hogy rugalmasan szolgálja ki mind a tömeges, mind a speciális vasúti szállítási igényeket. 

A szolgáltatások többsége Magyarországon és a régión kívül további európai országokban is elérhető. A Waberer’s közúti fuvarozási üzletágához hasonlóan a Petrolsped is ötvözi az alvállalkozók segítségével történő rugalmas szállítmányozási, valamint saját mozdony- és vagonportfólióval végrehajtott vasúti fuvarozási szolgáltatásokat. 

A vállalat által szállított főbb árucsoportok közé tartoznak többek között a mezőgazdasági termékek, az építőipar vagy az erőművek nyersanyagai, olajtermékek és járművek. 

Készül az intermodális terminál is

A Petrolsped emellett egy korszerű intermodális terminált is épít Dél-Magyarországon, és mivel a létesítmény készültségi foka átadásközeli állapotban van, 2024-től már várhatóan hozzájárulhat a Balkán és Nyugat-Európa közötti intermodális fuvarozáshoz. 

A Petrolsped csoport – a jelen tranzakció keretében megvásárolt tagvállalatokkal számolva – 2022-ben 53 millió eurós konszolidált árbevételt ért el, 4,7 millió eurós EBIT mellett.

„A Waberer’s International szignifikáns növekedési lehetőséget lát a vasúti szállítmányozásban, egyrészt az új hazai ipari és autóipari beruházások miatt, másrészt pedig azért, mert meglévő ügyfelei is egyre inkább az alacsony szén-dioxid-kibocsátású logisztikai szolgáltatások felé fordulnak” – értékelte az akvizíciót Barna Zsolt elnök-vezérigazgató.

Kiemelte: 

A Waberer’s stratégiájának célja, hogy a csoport a régió első számú komplex logisztikai szolgáltatójává váljon.

Barna Zsolt rámutatott, hogy a vállalat ügyfelei egyre növekvő érdeklődést mutatnak a vasúti logisztika iránt. A vevők korábban erre csak korlátozott, az utóbbi években alternatív megoldásként, ma már több esetben preferált szállítási módként tekintenek.

A Waberer's árfolyama 6 hó
 

A megváltozott elvárások minél szélesebb körű kiszolgálása, valamint a kínálkozó hagyományos vasúti szállítási és korszerű intermodális szolgáltatási igényekből származó üzleti potenciál optimális kihasználása érdekében döntött a Waberer’s az akvizíció mellett. 

A lépéssel a vállalat hazai, regionális, sőt akár európai szintű vasúti szállítási képessége is azonnal rendelkezésre áll, így a jövőben bármilyen vasúti szállítási igényt ki tud szolgálni.