Az amerikai személyes fogyasztási kiadások januárban éves alapon 2,4 százalékkal, az előző hónaphoz képest pedig 0,3 százalékkal emelkedtek. A volatilis élelmiszerárak és energiaköltségek nélkül számított magindex egyik hónapról a másikra 0,4 százalékkal nőtt, az egy évvel korábbihoz képest pedig 2,8 százalékkal emelkedett. A havi változás megfelelt az előzetes elemzői konszenzusnak, de a Fed továbbra is évi 2 százalékos inflációt céloz.

After uproar, Wendy's says it won't raise burger prices at peak times
Fotó: AFP

A The Wall Street Journal kiemeli, hogy az amerikai egyik kulcsfontosságú mutatója gyorsabban emelkedett januárban, mint ahogy azt a Federal Reserve szerette volna. A monetáris döntéshozók 

az árnyomás enyhülésének további jeleit várják, mielőtt csökkentenék a kamatlábakat.

Az infláció csökkenése az elmúlt hónapokban lelassult, aláásva azokat a reményeket, hogy a Fed hamarosan elkezdi kamatcsökkentési ciklusát. 

Az Egyesült Államokban két módszerrel számítják az inflációt. Az egyik a fogyasztóiár-index, a CPI, a másik pedig a kereskedelmi minisztérium által közzétett személyes fogyasztási kiadások (PCE) árindexe. A két index eltérő szerkezete miatt az értékek eltérnek egymástól, sőt, néha a köztük lévő rés invertálódik is. Ami azért zavaró, mert a Fed a PCE-inflációt részesíti előnyben, míg a mezei befektetők jobbára a fogyasztóiár-indexet (CPI) figyelik. Más szóval, nem ugyanazt az inflációt nézi a jegybank és a piac.