Egész januárban összesen egyetlenegy autót adott el a Tesla Dél-Koreában. A vásárlási kedvet a biztonsági aggályoktól kezdve az árakon át a töltő-infrastruktúra hiányáig számos körülmény vetette vissza.     

tesla
Egyetlenegy Tesla kelt el Dél-Koreában januárban.
Fotó: Shutterstock   

 

Felkopna álla Dél-Koreában

Az a bizonyos egyetlen autó ugyan egy Model Y városi terepjáró volt, ám ezzel együtt 2022 júliusa óta nem volt ilyen gyenge hónapjuk Muskéknak Koreában – derül ki a Carisyou szöuli kutatóintézet és a koreai kereskedelmi minisztérium adataiból.

A Carisyou szerint különben a Koreában regisztrált új elektromos autók száma 80 százalékkal csökkent decemberhez képest.

Immár ebben a távol-keleti országban is lelohadt a lelkesedés az elektromos autók iránt, mivel a magas kamatok és az egyre keményebben sújtja a fogyasztókat, ám a gyorstöltők hiánya és az akkumulátortüzek sem tesznek jót a keresletnek.   

A januári fiaskó annál is inkább hideg zuhanyként érhette a Teslát, mivel a Kínában gyártott Model Y tavaly a cég egyik legkelendőbb modellje volt Koreában.

A legtöbb koreai, aki Teslát akart venni, már megvette

– mondta Li Heng-Ku, a Jeonbuk Institute of Automotive Convergence Technology tanácsadó cég vezetője. Szerinte mostanában a vásárlók egy része azért pártolt el az amerikai márkától, mert azt részben Kínában gyártják, és a fogyasztók aggódnak a minőség miatt.  

Felére eshet a Tesla Model Y után járó támogatás is  

Amellett a koreai elektromosautó-eladásokat az erős szezonális keresletingadozás is hátráltatja. Li szerint sokan azért halogatják a járművásárlást, mert a kormány új támogatási csomagjára várnak. A Bloomberg Newsnak adott nyilatkozatában a Tesla koreai szóvivője maga is erre hivatkozott.

A Tesla 2023 júliusában amúgy mintegy 56,99 millió koreai vonban (43 ezer dollár) határozta meg a kínai gyártású Model Y fogyasztói árát, mivel Koreában 57 millió vonig jár az elektromos autók vásárlására ösztönző maximális állami támogatás.  

A kedden bejelentett 2024-re vonatkozó tervezetben a szöuli kabinet 55 millió vonra csökkentette, így a Tesla Model Y támogatása a felére csökken, hacsak…