A Walt Disney gyökeres átalakítását követelő aktivista befektetők is csak hüledeztek, amikor Bob Iger vezérigazgató ismertette a mestertervet és a kitörési pontokat, amelyek hozzásegíthetik a világ legnagyobb szórakoztatóipari társaságát ahhoz, hogy megerősítse piaci pozícióját és eközben az éles kritikákat megfogalmazó nagyrészvényeseknek is csurranjon-cseppenjen. 

Bob Iger vezérigazgató mindenkinek a kedvében akar járni.
Fotó: AFP

Persze nem mindegyikük. Nelson Peltz, aktivista befektető és Disney-részvényes, a Trian Fund Management vezetője szóvivője útján jelezte, hogy Igernél beakadt a lemez, már tavaly is előjött olyan ígéretekkel, amelyekből nem lett semmi, amiből meg lett, azok sem hoztak happy endet. Bezzeg más lenne a helyzet, ha Peltzet és kijáró emberét a Disney korábbi vezetőjét, Jay Rasulót bevennék a vállalat igazgatótanácsába, hogy rendet rakhassanak.

Mit ígér Iger?     

Mások nem így értékelték Iger bejelentéseit, erre utal, hogy a Walt Disney árfolyama 7 százalékot pattant a negyedéves gyorsjelentésben és az azt követően közölt hírekre. Nézzük, miről van szó:

  • hárommilliárd dolláros részvény-visszavásárlási programot hirdettek a folyó pénzügyi évre,   
  • az osztalékot másfélszeresére, részvényenként 45 centre növelik,
  • másfél milliárd dollárral beszállnak a Fortnite-ot fejlesztő Epic Gamesbe,
  • leteszik a Disney Univerzum alapjait, 
  • várhatóan jövő augusztusban elindítják az ESPN sportcsatorna streamingelhető változatát,       

Arra az intézkedéscsomagban nem tesznek utalást, hogy a világelső Netflixhez hasonló nyereségességi szintre jussanak záros határidőn belül, ahogy azt az aktivista befektetők követelik a menedzsmenttől. Ami a bejelentések közül a leghangsúlyosabb és talán a legjelentősebb bevételtermelő újdonságnak számít, az a Disney digitális játékiparba való beszállása. 

Játékokkal bővül a kínálat       

Pontosabban a visszatérése, hiszen egy megkérdőjelezhető döntéssel 2016-ban bezárták a Disney Interactive Studios-t, az Infinity játékokat tartalmazó, életre keltő játéksorozat kiadóját, és annak karaktereit kiadták gebinbe, azaz külső játékcégek licencelhették és szivattyúzhatták ki belőlük a profitot.         

Az Epic Gamesszel való partneri viszony azt eredményezi, hogy a vállalatok együtt fognak dolgozni egy hatalmas Disney-univerzum létrehozásán, ahol a fogyasztók interakcióba léphetnek a Disney, a Pixar, a Marvel, a Star Wars és az Avatar karaktereivel és történeteivel

– csigázta fel az érdeklődést Bob Iger az interaktív szórakoztatás terén tervezett Disney fejlesztések iránt. Megjegyzendő, hogy a Netflix is felfedezte magának a játékokat, s ezeket is kínálatába illeszti a streamingplatformján a választékbővítés és a bevételszerzés érdekében.

Iger részleteket árult el a régóta várt ESPN sportcsatorna hálózat streamingjének elindításáról is, amely a Disney+ és a Hulu filmes kínálatával lenne összekapcsolva, és olyan funkciókat integrálna, mint az ESPN Bet, a fantázia sportok és az e-kereskedelem. Ennek a programnak a tervezése és kivitelezése folyamatban van, az indulás 2025 nyarára tehető. 

A Walt Disney árfolyama 2022-től
 

Kedden pedig azt jelentették be, hogy közös vállalatot alapítanak a Fox és a Warner Bros Discovery cégekkel egy olyan streaming sportszolgáltatás indítására, amely egy platformon kínálná a profi és egyetemi sportbajnokságok széles portfólióját, s tenné elérhetővé a hálózataikat, köztük az ESPN-t, a Fox Sports 1-et és a TNT-t.

A Disney-vezér nem kér az értelmetlen belharcokból    

Az elemzők arról is faggatták Igert, hogy a most beharangozott lépések vajon kielégítik-e Peltzet és az elégedetlenkedő részvényeseket, mire a vezérigazgató eleinte kitérően reagált, azt hangsúlyozva, hogy az erős negyedéves eredmények és az új tervek azt üzenik, hogy a Disney vezetése motivált, koncentrált és nagyon optimista csapatot alkot, amely jó úton jár. Majd azért odaszúrt a kétkedőknek:

Másra sincs most szükségünk, minthogy az időnket, az energiánkat az olyan aktivisták elleni csatározásra fecséreljük, akiknek teljesen más srófra jár az agyuk, nem értik a céljainkat, de a Disney márka lényegét sem

– húzta alá Bob Iger a CNBC-nek adott interjújában. Valóban, a decemberrel zárult üzleti negyedév számai is igazolják a Disney élére 2022 novemberében visszatért Iger erőfeszítéseit. 

FRA - ILLUSTRATION CONFINEMENT COVID-19 JEUX VIDEOS
A videójátékokból pluszbevételeket remél a Walt Disney.
Fotó: ROMAIN LONGIERAS

A szórakoztatóipari óriást korábban ,2005 és 2020 között már irányító Iger vezetésével a Walt Disney 1,22 dolláros tisztított részvényenkénti profitot produkált (EPS), amely 23 százalékkal magasabb a bázisidőszakénál és veri az LSEG 99 centes elemzői konszenzusát. 

Nyereséges lesz a Disney+ is     

A tiszta nyereség 1,28 milliárdról 1,91 milliárd dollárra ugrott. A bevétel 23,5 milliárd dolláron stagnált, ennél az Wall Streeten százmillióval többet reméltek. A 2024-es üzleti év decemberrel zárul első negyedévében 500 millió dollárral csökkentették a költségeiket, s ha minden jól meg, akkor szeptember végére teljesíthetik is a 7,5 milliárd dolláros kiadáscsökkentési programjukat. 

Akkorra terveik szerint a streaming üzletág is nyereségbe fordul, itt hatalmas előrelépést tettek azzal, hogy 

az egy évvel korábbi, egymilliárd dolláros üzemi veszteségüket 138 milliósra csökkentették. 

A Disney+ szolgáltatásaiért nem fizetők bevonzása az előfizetői körbe nem ment zökkenők nélkül, az októberi áremelés sem volt ügyfélbarát lépés, ennek nyomán az elemzők által vár 700 ezres negyedéves lemorzsolódás helyett 1,3 milliós volt a veszteségük, de így is 111,3 millióan maradtak hűek hozzájuk. 

Előrejelzésük szerint a folyó negyedévben 5,5-6 millió Disney+ előfizetőre tesznek szert, és növekedhet az egy felhasználóra jutó bevételük is. A negyedévben a streamingszolgáltatás a várakozásokat enyhén meghaladva 5,5 milliárd dollárt hozott a konyhára, 15 százalékkal többet az egy évvel korábbinál.          

A vállalat Experiences egysége, amely a vidámparkokat és a fogyasztói termékek forgalmazását foglalja magában, rekordbevételt (9,13 milliárd dollár) és üzemi eredményt (3,10 milliárd dollár) ért el. 

A vidámparkok eredményeit a hongkongi Disneylandben a World of Frozen Show, a Shanghai Disney Resortban pedig a Zootopia megnyitásával sikerült feldobni. Ezen témaparkok magasabb látogatottsága segített ellensúlyozni a floridai Orlandóban található Walt Disney World visszaesését.