A Mol péntek hajnalban közzétett, minden várakozást felülmúló jelentésével egy időben erős negyedik negyedévi teljesítményéről számolt be a horvát leánycég, az INA is.

20221109 HorvátországINA benzinkút Fotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG
Fotó: Kallus György/ Világgazdaság

A zágrábi székhelyű olajipari vállalat 61 százalékkal megugró, 168,3 millió eurós újrabeszerzési árakkal becsült, tisztított (CCS) EBITDA eredményt ért el a tavalyi utolsó három hónapban.

Tisztított üzemi eredménye két és félszeresére ugrott az egy évvel korábbihoz képest, az adózott eredmény pedig a 2022 végén elkönyvelt 122 millió eurós veszteségből 92 millió eurós nyereségbe fordult át. Az utóbbi egy részvényre vetítve 9,2 eurót tesz ki.

Az egész éves CCS EBITDA 496 euró volt, közel harmadával kisebb a 2022-ben elértnél, a 250 millió eurós adózott eredmény tekintetében ugyanakkor lényegében sikerült hozni az előző évi szintet.

A kutatás-termelés (upstream) szegmens teljesítménye 9 százalékkal mérséklődött a negyedik negyedévben éves alapon, de 119,6 millió eurós EBITDA-val így is a fő eredménytermelője volt a Mol 49 százalékos tulajdonában lévő energiavállalatnak.

A gyengébb teljesítményt az energiahordozók árának csökkenése, valamint az INA 9,4 százalékkal apadó kihozatala indokolja. A társaság napi átlagban 11 182 hordó kőolaj-egyenértéknyi energiahordozót hozott felszínre október és december között.

A kiskereskedelmet és a fogyasztói szolgáltatásokat is magában foglaló finomítás- és marketingüzletág teljesítménye nagyot javult az előző évvel összevetve, a szegmens a korábbi 61,7 millió eurós veszteség után 42,3 millió eurós pozitív eredményt szállított CCS EBITDA alapon.

 

Ez leginkább annak köszönhető, hogy a finomított termékmennyiség 64 százalékkal, az eladott termékvolumen pedig 12 százalékkal nőtt az időszak során.

A globális helyzet 2024-ben továbbra is tele van kihívásokkal, a folyamatban lévő konfliktusok bizonytalansági tényezőket jelentenek a piacoknak világszerte. E kihívások azonban az energiaágazat átalakulásának lehetőségeit is hordozzák. Az INA stabil működésével és robusztus pénzügyi helyzetétől megerősítve továbbra is elkötelezett az előttünk álló összetett helyzetek kezelése mellett, és hogy megragadja az adódó lehetőségeket a további fejlődés és növekedés érdekében

– mondta el Ortutay Zsuzsanna, az INA igazgatóságának elnöke.