Veszteséges negyedéves eredményről számolt be csütörtök délelőtt az INA, a horvát olajtársaság gyenge évzárása kedvezőtlen előjel lehet a péntek hajnalban jelentő Mol számára is.

Operations Inside Croatia's INA Industrija Nafte d.d. Oil Refinery And Gas Stations An employee looks towards refining towers at the INA Industrije Nafte d.d. oil refinery on the shores of the Adriatic sea in Urinj, near Rijeka, Croatia, on Thursday, May 23, 2013. Croatia, whose economic development was stifled by Europe's bloodiest fighting since World War II, is trying to revive growth after four years of recession or stagnation. Photographer: Oliver Bunic/Bloomberg via Getty Images
Fotó: Getty Images

A Mol 49,1 százalékos tulajdonában lévő horvát vállalat újrabeszerzési árakkal becsült, tisztított (CCS) EBITDA-ja éves alapon közel negyedével, 107 millió dollárra – mintegy 38,37 milliárd forintra – esett vissza 2022 utolsó három hónapjában.

Az adózott eredmény az egy évvel korábbi, 29 milliós nyereségről 114 millió dolláros veszteségbe fordult át, a 14 százalékkal bővülő bevételek ellenére is.

A társaság gyorsjelentéséből kiderül, hogy a gyenge teljesítmény leginkább a kis- és nagykereskedelmi tevékenységet is magában foglaló finomítás és marketing üzletág számlájára írható. A szegmens CCS EBITDA eredménye a korábbi szerény pluszból masszív – 464 millió kunás – veszteségbe fordult át, a nagyobb finomítói termelés és a bő 9 százalékkal magasabb földgáz-értékesítés mellett is.

A számottevően romló teljesítmény mögött elsősorban a Horvátországban is alkalmazott hatósági üzemanyag- és gázárszabályozás áll, amire az üzemanyagárak csökkenése is ráerősített az év végén. A magas finomítói marzsok ezeket a negatív hatásokat csak mérsékelni tudták.

A kutatás-termelés szegmens EBITDA-szintű eredménye – kunában – 4 százalékkal bővült a mérséklődő kitermelési volumen mellett is, ezt ugyanis ellensúlyozták a továbbra is magas energiapiaci árak. A Brent hordónkénti ára az időszakban 89 dollár volt, kilenc dollárral magasabb a 2021-esnél, miközben a Brent és az Ural olajfajták árkülönbözete az orosz–ukrán háború következtében 1,5-ről 24,5 dollárra hízott.

 

Az INA teljes szénhidrogén-kihozatala 2 százalékkal, napi 25 857 hordóra csökkent. Az olajtermelés 4 százalékkal, a földgáztermelés 1 százalékkal maradt el a 2021-es szinttől.

A tavalyi év egésze viszont nem sikerült rosszul a horvát Mol-leány számára, amely 40 százalékkal megugró árbevétel mellett 61 százalékkal magasabb, 766 millió dollár CCS EBITDA-t termelt 2022-ben. A negyedik negyedév veszteséges működése ellenére ehhez 265 millió dollár adózott nyereség társult.

A globális energiapiac 2022-ben felbolydult, ugyanakkor ez volt az INA eddigi egyik legerősebb befektetési időszaka. A szénhidrogénárak hatalmas ingadozásai és a szabályozói beavatkozások ellenére a társaság továbbra is elkötelezett a folyamatban lévő nagyberuházások mellett

– értékelt Ratatics Péter, az INA igazgatóságának elnöke.

A cégvezető szerint a szabályozói árkorlátozások hatással voltak a nagy- és kiskereskedelem jövedelmezőségére, ami a beruházási költségekkel együtt negatív cash flow-t eredményezett a szegmensben. Az idei évre nehéz előrejelezést adni, de a 2022 negyedik negyedévétől bevezetett gázárkorlátozás idén biztosan erős hatással lesz a vállalat működésére.

„A kihozatal természetes csökkenésének mérséklődésével és a finomítói tevékenység sikeres átalakításával arra törekszünk, hogy részvényeseinknek és fogyasztóinknak biztonságos ellátást és nyereséges működést biztosítsunk” – tette hozzá Ratatics Péter.