Meglepte a piacot a friss amerikai munkaerőpiaci adat. Az amerikai munkaadók idén januárban 353 ezer új munkahelyet teremtettek – közölte a Munkaügyi Minisztérium, miközben az elemzői konszenzus 185 ezer volt. A munkanélküliségi ráta januárban 3,7 százalék maradt, szemben a 3,8 százalékos piaci várakozással. A ráta közel a legalacsonyabb szint az 1960-as évek óta.  

Ford's EV drive reboots historic Michigan factory once againWorkers put engines on the frame as Ford Motor Co. fuel powered F-150 trucks under production at their Truck Plant in Dearborn, Michigan on September 20, 2022. Construction crews are back at Dearborn, remaking Ford's century-old industrial complex once again, this time for a post-petroleum era that is finally beginning to feel possible.
The manufacturing operation's prime mission in recent times has been to assemble the best-selling F-150, a gasoline-powered vehicle (Photo by JEFF KOWALSKY / AFP)
Fotó: AFP

Előzetesen a piac arra számított, hogy a januári adatok a munkaerőpiaci lehűlés jeleit mutatják, ami a vásárlóerő szűkülésével járt volna, kordában tartva az inflációt, s újabb érvet kínálva a kamatvágás mellett. Szerdai ülésén a Fed ugyan változatlanul hagyta a kamatokat, de egyúttal szélesebbre tárta az ajtót egy idei kamatvágás előtt, igaz, azt is leszögezve, hogy még nem áll küszöbön a kamatcsökkentés. Nos, úgy tűnik, 

okkal óvatoskodnak a jegybankárok.

Az előzetes konszenzus az volt, hogy a decemberi 216 ezerhez képest, ami élénkségével meglepte a Wall Streetet, januárban csak 185 ezer új munkahelyet teremtettek az amerikai munkáltatók. Már a januárban közzétett munkaerőpiaci adatok is az amerikai gazdaság túlfűtöttségére figyelmeztettek, most 

az első februári adat is a kamatvágás ellen szól.  

 

A tízéves amerikai kincstárjegy hozama
 

A forró munkaerőpiaci jelentés nyomán a 10 éves amerikai referencia-kincstárjegy hozama több mint 0,1 százalékponttal, körülbelül 3,99 százalékra pattant az amerikai tőzsdenyitás előtt.