A Fed nyílt piaci bizottságának kétnapos ülésén az előzetes várakozásoknak megfelelően nem változtattak az alapkamaton. A piac most Jerome Powell Fed-elnök szavaira figyel. A Federal Reserve hivatalosan módosította a kamatkilátásokat, ezáltal rugalmasságot biztosítva a következő hónapokban a kamatlábak csökkentésére, amennyiben az inflációs veszélyek csökkennek.

Fotó: BRENDAN SMIALOWSKI / AFP

A piac előzetesen arra számított, hogy az 5,25–5,5 százalékos sávban tartják az egynapos kamatot. Bár a döntés megfelel a várakozásoknak, de az első vélemények szerint, 

a nyíltpiaci bizottság szélesre tárta az ajtót a jövőbeni kamatcsökkentések előtt.

A Fed kiadott nyilatkozata ugyanis a korábbi nyilatkozatoknál semlegesebben fogalmaz. Mondván,  a foglalkoztatási és inflációs célok elérésének kockázatai jobb egyensúlyba kerültek, ezúttal szó sincs a korábbi közleményekben szereplő esetleges magasabb kamatlábak lehetőségéről. Igaz, a a Fed azt is jelezte, hogy 

a kilátások változása nem jelentheti azt, hogy a kamatcsökkentés a küszöbön állna.

Továbbá a bizottság nem számít a céltartomány csökkentésére mindaddig, amíg nagyobb bizalmat nem szerez az iránt, hogy az fenntarthatóan halad a 2 százalékos cél felé.

A Wall Street Journal emlékeztetett, hogy decemberben a legtöbb tisztviselő arra számított, hogy idén háromszor csökkenthetik a kamatlábakat, ha az infláció fokozatosan tovább mérséklődik, s a stabil, de nem látványos.

A döntés előtt a piacon nagy izgalommal találgatták, hogy az elnöki tájékoztatón mit üzen Jerome Powell? Ezzel kapcsolatban a Wall Streeten kialakult egy olyan spekuláció, hogy a Fed a következő hónapokban a határozott kamatvágás helyett, egy olyan kombót alkalmaz, melynek egyik eleme a szelid kamatcsökkentés, míg a másik a mérlegleépítés dinamikájával való játék. 

A kamatdöntés előtt a vezető amerikai tőzsdeindexek esőre álltak. Míg a 10 éves amerikai referencia államkötvény hozama emelkedett. A döntés nem okozott komoly piaci reakciót. Csak a Dow Jones ipari átlag kapaszkodott árnyalatnyi pluszba.

Powell: már tetőzött a kamat 

Óvatosan fogalmazott beszédében Jerome Powell, a Fed elnöke, emlékeztetve, hogy az infláció már többször okozott melepetést. Bár üdvözölte a dezinflációt, hangsúlyozta, hogy a Fed további bizonyítékokat vár. Kitért rá, hogy a gazdaság stabil, s a is egyre jobban közelít az egyensúlyhoz. Vagyis az eddigi kamatemelések hatottak az inflációra és a gazdaságra. Úgy vélte: már ebben az évben szükség lehet a kamatvágásra. De ha hamar lépnek, akkor felpattanhat az infláció, míg ha késlekednek, akkor a reálgazdaságot veszélyeztetik.

Kérdésre válaszolva, úgy fogalmazott, hogy 

még nem jelenthető ki, hogy megvalósult a puha landolás,

vagyis az infláció nélküli megfékezése.

Azt is hangsúlyozta, hogy az inflációs cél mellett a Fed a gazdasági lassulás elkerülését is alapvető célnak tartja. 

Kiderült, hogy a mostani ülésen nem merült fel komolyan a kamatvágás lehetősége.

Powell kitért a semleges kamatszint meghatározása elől, de azt elismerte, hogy emelkedhetett ez a kamatszint, mely kiegyensúlyozza a keresletet és a kínálatot, s akkor is stabilan tartja az inflációt és a munkanélküliséget, amikor felpörög a gazdaság.

Arra az újságírói kérdésre, hogy 6 kedvező inflációs adat elegendő bizonyíték-e a kamatvágáshoz, Powell azt mondta, hogy nem a hónapok számán múlik a bizonyító erő.