Nincs vita arról az elemzők körében, hogy a Magyar Nemzeti Bank délutáni bejelentése lehet meghatározó az euró-forint keresztárfolyam további alakulásában. A kamatdöntés bejelentésére 14 órakor kerül sor, a közlemény 15 órakor jelenik meg, ekkor kezdődhet az online háttérbeszélgetés is.

Stack,Of,Hungarian,Banknotes,Money,(forints),20000,Forint,Banknotes,Ferenc
Stack of Hungarian banknotes money (forints) 20000 forint banknotes
Fotó: Shutterstock

 

Mit gondolnak az elemzők közvetlenül a döntés előtt?

A Magyar Nemzeti Bank januári, 75 bázispontos kamatvágása nyomán 2 százalékot erősödött a magyar fizetőeszköz, ám az újabb kamatvágás mértéke kapcsán már nem olyan egységes a piac várakozása. Az OTP Elemzési Központjának szakértője a VG-nek elmondta, egy újabb 75 bázispontos kamatvágás ismét erősítené a jelenleg nem túl erős forintot, ám nem akkora mértékben, mint legutóbb. 

A hitelintézet szakértői úgy vélik, hogy ha a jegybank 100 bázisponttal csökkentené az alapkamatot, a forint inkább gyengülne, mint erősödne.

A középtávú monetáris politikát tekintve az OTP Elemzési Központ szerint sokkal inkább számít a kamatvágási ciklus várható befejezése, mint a kamatvágások üteme. A jegybank júniusra 6–7 százalékos alapkamatot prognosztizált, a piaci árazás 6,5 százalék, az elemzők 7 százalékot, az OTP Elemzési Központja pedig 6,25 százalékot vár. Az év végére a Magyar Nemzeti Bank még nem jelölt meg várakozást, de a piac 4,75–5 százalékra számít, az OTP Elemzési Központja pedig 5,5-re, ám 

a hitelintézet elemzői szerint egyre nő a kockázata, hogy a jegybank a második fél évben nem tudja tovább csökkenteni a kamatszintet.

 

Szinte fej-fej mellett a várakozások

Az MBH Bank várakozása szerint a tanács marad a 75 bázispontos alapkamatvágásnál, miközben a piacok inkább a 100 bázispontos vágást árazzák. Ha a jegybank marad az eddigi üteménél, az a forint kisebb erősödését hozhatja magával kedd délután – vélik a hitelintézet szakértői.

Az Equilor elemzői is emlékeztetnek, a Bloomberg-konszenzus ugyan 100 bázispontos kamatvágást jelez előre, de Virág Barnabás MNB-alelnök egy múlt heti interjúban jelezte, hogy a 75 bázispontos csökkentés is az opciók közt szerepel. Az utóbbi lehetőség azért marad terítéken, mert későbbre tolódhat az EKB és a Fed kamatvágási ciklusának megindítása, így a következő hónapokban jelentősen 

csökkenhet a kamatkülönbözet a forint javára, ami a hazai fizetőeszköz gyengülését okozhatja. 

Az visszaszorulása viszont a nagyobb kamatvágás mellett szól. Az Equilor véleménye szerint a jegybank óvatos marad, és inkább a 75 bázispontos kamatvágás felé billen a mérleg nyelve. 

Jön a forint nagy napja, mindenki a jegybank lépését figyeli

A hazai elemzők inkább 75, míg a külföldiek 100 bázispontos vágást várnak.