A Telekom Szerbia mintegy 1800 telekommunikációs tornyának megvásárlásával új régiós szolgáltatót hoz létre egy nemzetközi befektetői konzorcium. A tranzakcióban részt vesz az OTP csoporthoz tartozó PortfoLion Capital Partners, amely ezzel első befektetését zárja a digitális infrastruktúra területén, ez egyben a tőkealap-kezelő első projektje a nyugat-balkáni régióban.

Fotó: Róka László / MTI (illusztráció)

Az adótornyok üzemeltetése és fejlesztése rendkívül forrásigényes, közben nem tartozik a telekommunikációs cégek alaptevékenységébe. Ezért vált népszerű stratégiává a digitális infrastruktúra független entitásként kezelése és kiszervezése. 

Ez a folyamat a tengerentúlon és több európai országban végbement, köztük Magyarországon, 2019-ben a Vodafone, 2020-ban a Telenor is végrehajtotta ezt az átszervezést.

A nyugat-balkáni régióban egy nemzetközi konzorcium részvételével megy végbe a változás. A konzorciumot a nemrég a General Atlantic által felvásárolt, infrastruktúra-befektetésekre szakosodott tőkealap-kezelő, az Actis vezeti, és olyan globális szereplők vesznek részt benne, mint az EBRD (Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank), a Silk Road Fund és a Blue Sea Capital a Világbank csoporthoz tartozó IFC (International Finance Corporation).

A kelet-közép-európai és a nyugat-balkáni régió toronypiacának jelentős növekedése várható a következő években, amelyet a mobiladat-forgalom exponenciális növekedése, az új technológiák, mint a 5G és a 6G bevezetése, valamint a mobilkapacitás és lefedettség megváltozó követelményei hajtanak. A független toronyvállalatok jelentős szerepet játszanak a folyamatosan növekvő adatforgalmi igények kielégítésében és az általános gazdasági fejlődésben azáltal, hogy hatékonyan működtetik, fejlesztik, bővítik és megosztják a digitális infrastruktúrát.

A Telekom Szerbia több mint 1800 tornyának független cégbe szervezésével és értékesítésével egy új szolgáltató jön létre, amely Szerbiában ezer, Bosznia-Hercegovinában körülbelül 700, Montenegróban körülbelül 100 torony üzemeltetéséért és a hálózat továbbfejlesztéséért lesz felelős.

A tranzakciót magyar részről a PortfoLion magántőke-ágazata hajtotta végre, Nieder Jenő vezérigazgató-helyettes és Mitar Damjanovic, a PortfoLion belgrádi partnere vezetésével. 

Az erős makrogazdasági fundamentumok és az EU-konvergencia miatt a Balkán lehet a következő évek egyik legizgalmasabb célpontja az európai magántőke-befektetések számára. Helyismerettel rendelkező szereplőként szeretnénk felhasználni a tapasztalatunkat, hogy támogassuk ennek a régiónak a további fejlődését

– emelte ki Nieder Jenő.