Egyre izgalmasabbnak tartja a fizikai urán piacát a Goldman Sachs és a Macquarie Bank, valamint néhány fedezeti alap, míg a legtöbb befektető óvatosan kerüli a pozíció felvételét – tudta meg a Reuters több független forrástól. Az érdeklődés annyiban nem meglepő, hogy az urán ára idén 16 éves csúcsra emelkedett. 

NIGER-ENERGY-NUCLEAR-MINE-AREVATrucks carry rocks containing uranium 23 February 2005 at Arlit opencast mine in the Air desert, one of the world's most impoverished regions. At the Arlit uranium mine, expolited by Areva of France, the world's largest nuclear engineering group, deep in the Sahara desert in Niger, the uranium ore is so close to the surface that workers go just sixty meters down to the bottom of the open pit mine to retrieve it. The Areva Mining Business Unit specializes in exploration, mining and processing of uranium ore, a strategically important raw material for nuclear fuel. Areva is the world's second largest natural uranium producer. Some 7,000 tons of uranium, about 20% of world production, are extracted each year from mines operated by the group and located mainly in Canada and Niger. AFP PHOTO PIERRE VERDY (Photo by PIERRE VERDY / AFP)
Fotó: AFP

A fedezeti alapok feltűnése a piacon azt jelzi, hogy az urán újra vonzó befektetés. Persze a piac nem felejtette el a fukusimai atomerőmű katasztrófáját, amely után az uránpiac hosszú éveket töltött mélyrepülésben. De a fizikai alapok és más árutőzsdei befektetők egyre látványosabban térnek vissza az uránpiacra. 

Tavaly megduplázódott a fizikai urán piaci ára. 

Ennek nyomán az uránvállalatok újra kinyitottak régi bányákat, s felpörgették a termelést. Az atomenergiai ágazat prognózisai is kedvezőek most, a G7 országcsoportban a nukleáris erőművi kapacitások triplázódásával számolnak a 2020 és 2050 közti időszakban. 

Amíg a Goldman Sachs opciókat ír ki a fizikai uránra  – amiről a Reuters forrásai banktitokra hivatkozva csak annyit árultak el, hogy folyamatosan gyarapodik az ajánlati könyv –, addig a Macquarie Bank az uránkereskedelemre és a marketingkampányokra fókuszál, de részleteket erről sem árultak el.

Az uránium piaci árának alakulása
 

A Goldman 2009-ben lépett az uránpiacra, amikor felvásárolta a londoni székhelyű Nufcor nukleáris üzemanyagkereskedő céget. Bár a fukusimai baleset után árulták is a vállalatot, nem találtak rá vevőt, s ugyan a bezárása is szóba került, valójában mégsem állították le a működését. 

Így a Nufcor 2022 végén 356 millió dollár értékű uránkészlettel rendelkezett, ami nagyjából 17 nagyobb atomreaktor egyévi üzemanyagigényét fedezi. 

A kazahsztáni állami uránbányászati vállalat, a Kazatomprom az orosz szankciók nyomán került az érdeklődés fókuszába, a kelet-európai atomerőművek ugyanis az orosz fűtőanyagtól való függésüket kazah fűtőanyaggal tudnák a legkönnyebben csökkenteni. Az amerikai Cameco pedig a tengerentúlon terjeszkedik, kihasználva az atomipar reneszánszát.