Visszafogott pesszimizmus jellemezte az amerikai tőzsdék szerdai napját, a vezető részvényindexek mindegyike értékcsökkenéssel zárta a kereskedést.

Bull,Standing,On,One,Dollar,Banknote,With,Stacks,Of,Coins
Fotó: Shutterstock

A piaci hangulatot minden bizonnyal az rontotta el elsősorban, hogy a washingtoni kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete, a Bureau of Economic Analysis (BEA) szerdán kiadott második becslésében kis mértékben lefelé módosította becslését a 2023 negyedik negyedévi amerikai gazdasági növekedésre.

Az érintett időszakban 3,2 százalékkal nőhetett a bruttó hazai termék (GDP) az Egyesült Államokban a BEA második olvasata szerint, míg a testület januárban kiadott első becslése még 3,3 százalékos növekedést mutatott ki a negyedik negyedévre. Ez az elemzői pesszimizmus ragadhatott át a tőkepiacokra is, annak hatása azonban a jelentés módosításának mértékével korrelálva csupán visszafogott volt.

A Dow Jones index 0,06 százalékkal 38 950 pontra, az S&P 500 0,15 százalékkal 5070 pontra, míg a Nasdaq mutatója 0,55 százalékkal 15 947 pontra gyengült a záró gongszót megelőzően.