Mielőtt döntene az ukrán bankprivatizációban való részvételről, az OTP csoport megvárja az eljárás részletes szabályainak megjelenését – mondta a minap az RBC-ukrajna hírportálnak Volodimir Mudriji, az OTP Ukrajna igazgatósági elnöke.

Ungvár, 2014. április 18.Az OTP Bank ukrán leánybankjának központi épülete Ungváron 2014. április 18-án. A további banki működés ellehetetlenülése miatt az OTP Bank április 18-ától beszünteti működését a Krímben.MTI Fotó: Nemes János
Forró téma Ukrajnában az OTP esetleges terjeszkedése. Fotó: Nemes János/MTI

A nyilatkozat aktualitását Jurij Dragancsuk ukrán pénzügyminiszter-helyettes január végi bejelentése adja, amely szerint a kijevi kormány két állami tulajdonú bank, az Ukrgasbank és a Sens Bank eladására készül. Ráadásul állítólag már meg is vannak a potenciális vevők. Sőt a Sens Bank megvásárlásával éppen az OTP-t hozták hírbe észak-keleti szomszédunkban.

Az újság kérdésére, hogy tudniillik a romániai bankeladásból származó bevételét nem fordítják-e az OTP Ukrajna feltőkésítésére vagy az említett Sens Bank megvásárlására, Mudriji közölte, hogy az ukrán OTP-ben több mint elegendő tőke van.

A legfrissebb statisztikák azt mutatják, hogy tőkemegfelelésben az első 3 ukrán bank között vagyunk

– hangsúlyozta.

Az Ukrán Nemzeti Bank által végzett stabilitásvizsgálat eredményei szerint az OTP Bank alapvető tőkemegfelelési mutatója 7,2 milliárd hrivnya, azaz több mint 19 százalék volt, miközben az előírt szintet 7 százalékon húzták meg.

A bankelnök kifejtette még, hogy egyébként a bankszektorban az állami részesedés csökkentése összhangban lenne a Nemzetközi Valutaalap követelményeivel, ám mivel ilyenre Ukrajnában eddig még nem került sor, nem dolgozták még ki az eljárás mechanizmusát.

Az OTP Ukrajna főbb pénzügyi mutatói 2023. jan.-szept.
 

Ráadásul a háború ellenére Ukrajnában nem állt le a piac. A bankok jövedelmezősége pedig meglehetősen magas, ami persze nem csupán Ukrajnára igaz. Tavaly például az európai bankok mintegy 100 milliárd eurós rekordnyereséget értek el, ezért egyre nő az iparág vonzereje.