Csoportos keresetet nyújtottak be a San Diegó-i szövetségi bíróságon a Ferrari és a Robert Bosch ellen, mivel a felperes autótulajdonosok szerint az olasz luxussportkocsi-gyártó 2021-ben és 2022-ben a fékfolyadék szivárgására tekintettel ugyan visszahívta az érintett kocsikat, azonban nem javította meg őket megfelelően, ezzel a fékek részleges vagy teljes működésképtelenné válását kockáztatva – írja a Reuters.

Geneva,,Switzerland,-,March,6,,2018:,Ferrari,488,Pista,Sports
A Ferrari 488 / Fotó: Shutterstock

A Bosch által gyártott fékeket ugyanis csak a hibás főfékhengerek cseréjével lehetett volna megjavítani. A valódi javítás helyett elvégzett látszatmegoldás lehetővé tette a Ferrari számára, hogy ezt követően még további több ezer, hibás fékkel felszerelt autót értékesítsen.

A Ferrari köteles lett volna nyilvánosságra hozni a fékhibát mint ismert és beazonosított biztonsági hiányosságot, de elmulasztotta

– áll a keresetben, amely a felpereseknek egyelőre még összegszerűen meg nem határozott kártérítést követel.

Kedden közzétett nyilatkozatában a Ferrari nem foglalkozott különösebben a kereset tartalmával, ehelyett közölte, hogy legfőbb prioritása a sofőrök biztonsága és jóléte.

A pert az ügyvédek a kaliforniai San Marcosban élő Iliya Nechev neve alatt viszik, aki 2020-ban vásárolta Ferrari 458 Italiáját.

Amint Nechev elmondta, ő maga többször is közel került egy balesethez a fékhiba miatt, de a márkakereskedője azzal hitegette, hogy ez normális jelenség, csak hozzá kell szoknia. Hozzáfűzte, hogy nem vette volna meg a Ferrarit, ha tudott volna a fékfolyadék szivárgásáról.

A Ferrari 2021 októberétől több országban, köztük az Egyesült Államokban és Kínában is tömegesen hívta vissza autóit.

Az amerikai visszahívások számos Ferrari-modellt érintettek, köztük a 458-as és a 488-as típust, amelyeket közel két évtizeden át gyártottak.

 

A Ferrari és a Robert Bosch, az állítólagosan hibás fékek német beszállítója szerint a meghibásodást a féktartályok sapkája okozhatta, amely nem szellőztet megfelelően, így szerintük vákuum keletkezhetett a tartályban.

Az olasz cég részvényei a hírek dacára 0,7 százalékkal, 396,4 euróra erősödtek kedden napközben.