Versenyt fut az idővel Donald Trump volt elnök, egyúttal republikánus jelölt. Bár a kilátásai most sokkal jobbak, mint pár nappal ezelőtt, amikor már úgy tűnt, az ingatlanaira kell kölcsönt felvennie, hogy kifizethesse brutális büntetését

In this photo illustration,  Digital World Acquisition Corp
Fotó: Getty Images

A 454 millió dollárt a New York-i bíróság rótta ki rá. Közösségimédia-oldala azonban pénzügyi mentőövet dobhat Trumpnak. Pénteken megszavazták a Truth Social mögött álló TMTG és az ennek tőzsdére vitelére létrehozott biankócsekkcég (SPAC: speciális célú akvizíciós társaság), a Digital World Acquisition (DWAC) egyesülését. A DWAC már üres társaságként is elképesztő ralit produkált az elmúlt hónapokban. Lelkes republikánusok ugyanis mémrészvénnyé hájpolták. És hétfőn már az új cég forog a tőzsdeparketten, akár 3,5 milliárd dollárt hozva Trumpnak. Épp időben, mert Letitia James New York-i főügyész már

a jövő héten kezdené Trump vagyonának lefoglalását.

Jó kérdés, hogy ilyen szoros menetrend mellett 

időben érkezik-e a tőkeinjekció. 

Hiába duplázódik vélhetően Trump tulajdonosi részesedésének becsült nettó értéke, mert hat hónapig nem adhatja el a részvényeket, és kölcsönfedezetként sem helyezheti letétbe őket. Hacsak nem kap felmentést a Truth Socialt tőzsdére vezető társaságtól.

Mindenesetre hat hónapos horizonton is nagyban javítja Trump fizetőképességét a 3,5 milliárd dollárra becsülhető extrabevétel, amelynek a forrása a mémrészvények tematikáját idézi. A The Wall Street Journal szemezgetett a nyolcezer felhasználót tömörítő egyik Truth Social-fórum bejegyzéseiből:  

Hétfőn és kedden többször vásároltam, apránként… Ez egy Igazság Mozgalom, nem számít, mi történik holnap… Mindenképp megnyerjük ezt a háborút.

A DWAC-részvények, amelyek csütörtökön 42,81 dolláron zártak, nem a fundamentumok alapján forognak, az intézményi befektetők nem is kereskednek ezekkel a papírokkal – mondta az amerikai tőzsdei lapnak Kristi Marvin, a SPAC Insider vezérigazgatója. 

A Digital World Acquisition Corp árfolyama 6 hó
Lelkes republikánusok napi vásárlásokkal és közösségi hájpolással hajtják fel az árfolyamot 

Trump pénzügyi hátránnyal fut neki az elnökválasztási kampánynak. Ennek oka, hogy 

sok republikánus adományozó még mindig ódzkodik a támogatásától. 

Február végén Biden kezében 155 millió dollár volt, míg Trump kampánykasszájában csak 74 millió dollár.  Igaz, az adománygyűjtés még a kezdeti szakaszánál tart. Ráadásul a Trumpot kísérő ingyenes médiavisszhang kipótolhatja a pénzügyi hátrányt. Továbbá elemzők emlékeztetnek, hogy 2016-ban Hillary Clinton kampánycsapata kétszer annyit költött, mint a Trump-csapat, mégis veszített.

Tavaly 400 milliónyi készpénzre és hárommilliárd dollárnyi eszközre (szállodák, üdülőhelyek, golfpályák és New York-i ingatlanok) becsülték Trump vagyonát. 

Trump cégei 2016 óta nem az üzletkötésekre összpontosítanak, 

hanem a mérlegüket erősítik, többek közt leépítve az adósságokat. Bár az ingatlaneladások hosszú hónapokig elhúzódhatnak, s a Truth Social-részvények sem értékesíthetők fél évig, de a volt elnök elég vagyonos ahhoz, hogy baráti kölcsönökre számítson olyan milliárdosoktól, mint Richard LeFrak New York-i ingatlanmágnás, Andy Beal texasi bankár vagy a Las Vegas-i kaszinótulajdonos, Phil Ruffin.