Hivatalosan is összeolvadhat Donald Trump közösségimédia-oldala, a Truth Social mögött álló cég (TMTG) és az ennek tőzsdére vitelére létrehozott SPAC (speciális célú akvizíciós társaság) – határozott az amerikai tőzsdefelügyelet (SEC). Az egyesülés nyomán a Truth Social anyavállalatának értékeltsége 10 milliárd dollár környékére szökik majd, ami közel fele az Elon Musk-féle X-ének.

Donald J. Trump - Truth Photo Illustration
Többévnyi várakozást követően léphet tőzsdére Trump közösségi oldala.
Fotó: AFP

A TMTG-vel egyesülő, tőzsdén jegyzett ürescsekk-vállalat árfolyama az elmúlt időszakban hatalmas kilengéseken ment keresztül, január óta azonban, mióta egyre biztosabbnak tűnik Trump republikánus elnökjelöltsége, háromszorosára nőtt a cég papírjainak értéke, a kurzus pedig 50 dollár fölött tudott stabilizálódni.

A Digital World Acquisition Corp. és a TMTG még 2021-ben megegyezett arról, hogy előbb-utóbb ezen a SPAC-on keresztül lép majd tőzsdére a volt amerikai elnök közösségi oldala, a hivatalos engedély kiadásáig azonban rögös út vezetett. A Digital World az elmúlt három évben kényszerűségből leváltotta vezérigazgatóját, lecserélte igazgatótanácsának nagy részét, bizonyos könyvelési hibák nyomán pedig egy 18 millió dolláros bírságot is be kellett fizetnie a felügyelet kasszájába.

A Trump-féle SPAC árfolyama a 2021-es megállapodás környékén majdnem 100 dollárig ugrott, mielőtt az időközben megjelenő problémákat látva földbe állt volna.

A Digital World Acquisition Corp árfolyama max.
A kezdeti optimizmust látványos mélyrepülés váltotta fel, majd jöttek a friss hírek

Trump köré épült, mégis bármikor kiszállhat

A Digital World friss közleményében kiemelte: annak ellenére, hogy az egész ürescsekk-vállalat Trump cégének tőzsdére vitelére jött létre, a republikánus politikus bármikor dönthet úgy, hogy kiszáll a Truth Social mögött álló cégből, erre azonban főként akkor látnak esélyt, ha az elnökválasztás számára kedvezőtlenül alakul idén novemberben.

Most, hogy a felügyeleti engedély megérkezett a két vállalat egyesítésére, már csak a Digital World részvényeseinek kell rábólintaniuk az akvizíció konkrét feltételeire egy szavazáson keresztül, hogy véglegesedhessen az üzlet. 

Trump közösségi oldalának bevétele 2022 első 9 hónapjában még csak 237 ezer dollár, tavaly ugyanezen időszakban azonban már 3,4 millió dollár volt, üzemi vesztesége ugyanezen relációban 19,3 millióról 10,6 millió dollárra csökkent. Az egyesülést követően a vállalat igazgatótanácsának tagja lesz Trump fia, ifjabb Donald, az amerikai pankrációs szórakoztatóipari vállalat (WWE) társalapítója, Linda McMahon, Trump korábbi ügyvédje, és egy korábbi louisianai államügyész is.