A hajnalban profitrekordot jelentő OTP és a vártnál kedvezőbb reggeli inflációs adat adott impulzust a pénteki pesti piacnyitáshoz. Nem véletlen, hogy az ügyfelek kávéja mellé kínált brókersütik ezúttal emelkedést jövendöltek a BÉT-en.

Bét
tőzsde
bux
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Az euró-forint a kora reggeli illikvid piacon 395 alá szúrt, majd meredek emelkedés indult, mely 395,5 közelében akadt el. Aztán a tőzsdeharangig tétova iránykeresést láthattunk a magyar deviza piacán. Technikai szemléletben a korábban áttört 394,5–395-ös szint visszatesztje folyik, ami magyarázza a heves oszcilláló mozgást. 

Ehhez ad muníciót az egymásnak feszülő eladói és vevői oldalnak az inflációs adat, amennyiben felfűti a kamatspekulációkat. A forint már tavaly is sokszor carry devizaként működött, vagyis kulcskérdés, hogy mennyi kamatelőnyt aprítanak fel az vezérelt jegybankárok. Nyitáskor is 395,5 közelében jegyezték az euró-forintot.   

Tőzsdenyitáskor közel fél százalékot pattant a 66 550 fölé szúró BUX, a pesti vezető indexe. Amivel felülteljesítő volt a mínuszban nyitó német DAX indexhez képest. De a morzsolódó régiós versenytárs lengyel WIG indexet is felülmúlta. 

A nyitás hőse az OTP volt. Milliárdos forgalommal már az első percekben bő 1 százalékot pattant a bankrészvény, s 17 350 forint fölé emelkedett.

A Mol és a Richter 10 milliót sem elérő forgalommal az első percekben inkább lefelé tájékozódott. 

Míg a Magyar Telekom 25 milliós forgalommal 880 forint közelében kereste az irányt.