Fokozatosan távolodik a lélektani 400-as zónától az euró-forint keresztárfolyam, csütörtökön reggel még 397 felett is járt a jegyzés, majd bődületesen belevett a piac a forintba, pillanatok alatt 394 alatt találta magát az árfolyam.

Hungarian,Forint,Euro,Exchange,Rate:,Hungarian,Forint,And,Euro,Coins
Fotó: Shutterstock


A magyarázat egyértelmű, ahogy megjelent a Bloombergen a VG által is szemlézett hír, hogy a magyar kormány további konzultációra visszaküldte a jegybank alapszabályának módosításáról szóló jogszabálytervezet. Erről írt az Equilor is: 

folytatódott az intenzív korrekció a forint piacán, miután kiderült, hogy a kormány további egyeztetéseket folytat a jegybanktörvény módosításáról.

 

Visszadobta a kormány a jegybanktörvény módosítását, erősödik a forint

Visszaküldi további konzultációra a magyar kormány a jegybank alapszabályának sokat vitatott módosítását, hogy ezzel is enyhítse a kormányzat és a Matolcsy György vezette Magyar Nemzeti Bank közti feszültségeket – írta meg a Bloomberg az ügyhöz közel álló személyekre hivatkozva.

Az Erste elemzői szerint azonban ma még lehet egy fordulat a forintban: csütörtökön fontos állomására érhet a brüsszeli pertörténet: ma közvetlenül az Európai Bíróságra kerülhet az EP indítványa, melyben a bizottság decemberi, Magyarországra nézve kedvező döntés jogszerűségét vitatják.  

A forintot az OTP-részvény is követi, délelőtt 17 100 forint is kötöttek ügyletet a szerdán 16 915 forintig süllyedő, 2,5 százalékos mínuszban záró bankrészvényekre.