Nagyjából egy hónap alatt csaknem 40 százalékkal, 640 forintra lőtt ki a Budapesti Ingatlan Nyrt. (BIF) részvényárfolyama, a Budapesti Értéktőzsde Standard kategóriájában jegyzett ingatlancég papírjaival március elején még 460 forint környékén kereskedtek.

A BIF ingatlancég pesti „towerja” / Fotó: Róka László / MTI

 

Az ingatlancég Abbáziában vásárolt be

A vállalatról nem jelent meg hír az elmúlt hónapban, ám a menedzsment még februárban közölte, hogy Abbáziában (Opatija, Volosko), azaz a horvát tengerparton vásárolt ingatlant.

A BIF ingatlanportfóliójába ezen kívül nagyjából tucatnyi épület, épületegyüttes, valamint a budapesti III. kerületben több építési telek is tartozik. Az ingatlanok Budapesten találhatók, jelentős részük a belvárosban, illetve a tágabb értelemben vett irodanegyedekben. Az ingatlanok hasznosításukat tekintve főként irodaházak, de található közöttük parkolóház és szálloda is. A BIF a 2018. év végétől szabályozott ingatlanbefektetési társaságként (SZIT) nyilvántartásba vett társaság, s ebben a minőségében tavaly részvényenként 35 forint osztalékot fizetett.

Április végén okosabbak leszünk

A cég értékesítési bevételei a tavalyi első fél évében 2022 első feléhez mérten 18,5 százalékkal, 4 milliárd forint fölé nőttek, adózott profitja viszont az egyéb bevételek elpárolgása, valamint a működési költségek emelkedése miatt 15,5 százalékkal, 2,6 milliárd forintra esett.

A befektetési célú ingatlanállomány értéke 2023 első felében 450 millió forintos növekedést mutatott a 2022. év végéhez képest, miközben a BIF nettó, azaz pénzeszközökkel csökkentett adósságállománya ezalatt 13,4 milliárd forintról mintegy 20,3 milliárd forintra nőtt.

A BIF árfolyama 2024. március
 

A tavalyi éves adatokat és az idei mértékét a társaság várhatóan április 30-án hozza nyilvánosságra. A vállalat amúgy a pesti börze egyik legstabilabb osztalékfizetője.