Az előzetes elemzői várakozásoknak megfelelően egymást követő ötödik kamatdöntő ülésén is változatlanul, 5,75 százalékon hagyta a lengyel jegybank az irányadó kamat szintjét, a monetáris lazítás tere pedig egyre szűkül az idei évre vonatkozóan. 

Polish,Zloty,Next,To,Hungarian,Forints.,Relationships,Between,The,Hungarian
Fotó: Kamil Zajaczkowski / Shutterstock

A Capital Economics elemzői a döntéshez fűzött kommentárjukban kiemelik: az ugyan valamilyen szinten elképzelhető, hogy a jegybank az idén egy-két alkalommal hozzányúl majd a hitelfelvétel költségeihez, a manőverezés tere igencsak szűk, mivel az inflációs előrejelzések arra engednek következtetni, hogy a pénzromlás üteme az idén akár még ismét gyorsulásnak is indulhat. 

Ezenfelül a lengyel ugyan idén februárban már csak 3,9 százalék volt, az a szint még mindig jelentősen a jegybanki cél, 2,5 százalék felett van, így a lazítás esélye igencsak csekély.

Ha nem lép a fékre a lengyel jegybank, a zloty hátát nézheti továbbra is a forint

Rövid távon nem várható változás a lengyel monetáris politikában, a zlotyt a stabil kamatszint mellett azonban az érkező uniós források is tovább erősíthetik a devizapiacon.

Adam Glapinski, a Lengyel Nemzeti Bank elnöke nemrég arról beszélt, hogy a hitelfelvételi költségek az idei év egészében változatlanok maradhatnak, egyes jegybanki tisztviselők ugyanakkor látnak lehetőséget az idei kamatvágásra, igaz, legkorábban a harmadik-negyedik negyedévben.

A jegybankelnök szavai segíthetik a zloty további erősödését, és a lengyel állampapírok hozamát is megemelhetik egyes elemzők szerint.