A 6,5 milliárd dollár körüli értékeltséget célozza meg küszöbön álló tőzsdére lépése során a Reddit. A közösségi médiaplatform 748 millió dollár tőkét gyűjtene a befektetőktől a z elsődleges részvénykibocsátás (IPO) során – írja a CNBC a társaság hétfőn közzétett tőzsdei bejelentése alapján.

Jakarta,-,Maret,02,2024:,Reddit,Logo,With,Stock,Market,Chart
Fotó: Shutterstock

A kisbefektetők körében is nagy népszerűségnek örvendő, a pandémia óta mémrészvény-ralik sorát elősegítő platform üzemeltetője 22 millió darab részvényt tervez értékesíteni 31–34 dollár közötti ársávban.

A Reddit emellett 1,76 millió részvényt különített el egyes felhasználói és adminjai számára, akik részt kívánnak venni a részvényjegyzésben és január 1-je előtt már rendelkeztek felhasználói profillal. Az irányított részvényprogram keretében a redditorok közvetlenül a vállalattól vásárolhatják meg a részvényeket, és a többi részvényjegyzővel ellentétben rájuk nem vonatkozik a fél éves lock-up időszak, vagyis a tőzsdei bevezetést követően akár egyből el is adhatják papírjaikat.

A vállalat a tőzsdei prospektusában ezért külön figyelmeztette is leendő befektetőit az árfolyamban esetlegesen kialakuló magas volatilitásra, amit az IPO-ban részt vevő redditorok okozhatnak.

Korában hasonló irányított részvényvásárlási programot hajtott végre az Aitrbnb, a Doximity és a Rivian is.

A Reddit februárban nyújtotta be a tőzsdei bevezetéshez szükséges dokumentumokat a New York-i tőzsdéhez, ahová RDDT tőzsdei azonosító alatt lehet majd kereskedni a részvénnyel.

A befektetők kiemelt figyelemmel követik a Reddit IPO-ját, amely az idei év első nagy technológiai részvénykibocsátásának ígérkezik, a közösségi médiaplatformok között pedig az első a Pinteret 2019-es pakettre lépése óta.

A társaság 2023-ban ötödével, 804 millió dollárra növelte árbevételét, adózott vesztesége pedig a 2022-es 158,6 millió dolláról 90,8 millió dollárra szűkült. A tavalyi negyedik negyedévben átlagosan 73,1 millió aktív felhasználóval rendelkezett a platform.

A vállalat nevesebb befektetői között szerepel a kínai technológiai mamut Tencent, a Condé Nast médiaóriás anyacége, az Advance Magazine Publishers, valamint az Open AI-alapító Sam Altman, aki 2015 és 2022 között a Reddit igazgatótanácsának is tagja volt.