A Redditet 2021-ben, a⁠ mémrészvényes⁠⁠ ⁠⁠r⁠⁠ohammal a befektetői köztudatba beemelő Wall Street Bets (WSB) fórum több ezer tagja a vállalat jövőbeli részvényein⁠⁠ek mielőbbi shortolására buzdítja a közösséget, mivel úgy gondolják, a Reddit vezetésének növekedési tervei teljességgel elrugaszkodottak a valóságtól, illetve attól tartanak, hogy a cég tőzsdei megjelenésével egyidejűleg szigorítja majd a fórumok moderációját, elfojtva ezzel egyes véleményeket. A 15 millió tagot számláló fórum a múltban sikeresen indította útjára, majd lovagolta meg a legnagyobb mémrészvényes ralikat, köztük a Game Stop felfutását is, akkor azonban az árfolyam felfelé hajtása volt a céljuk, nem pedig annak lerántása, mint jelen esetben.                 

March,27,,2022,,Brazil.,In,This,Photo,Illustration,The,Reddit
Shortokkal és putokkal készülnek a Reddit IPO-jára a mémrészvényes befektetők.
Fotó: Shutterstock

A Reddit egyik legaktívabb és legnépesebb, befektetési fókuszú fórumának jelentőségét nem szabad alábecsülni: a cég vezetése ugyanis az elsődleges tőzsdei kibocsátáshoz (IPO) szükséges dokumentumaiban kiemelten foglalkozott a WSB közösség értékével, ugyanakkor, mint egyes kommentelők kiemelték, a rizikófaktorokat elemző, több mint 50 oldalas függelékben is rendszeresen előkerült a tőzsdei huligánok befogadásának kérdése.  

A Reddit a jelenlegi elemzői várakozások szerint nagyjából 6,5 milliárd dolláros értékeltség mellett léphet majd piacra RDDT ticker mellett, a bevezetésre pedig akár már márciusban sor is kerülhet. A vállalat tervei szerint a részvények 31 és 34 dollár közti árfolyamon debütálnak majd a tőzsdén. A közösségimédia-oldal vesztesége a 2022-es 158,6 millió dollárról tavalyra mindössze 90,8 millióra csökkent, míg bevétele 666,7 millió dollárról 804 millióra bővült ugyanezen időtávon. 

Egyre közelebb, hogy a Reddit a tőzsdén is fogadható legyen

A közösségi oldal vezetése az összes tőzsdére lépéshez szükséges iratot benyújtotta a tőzsdefelügyelethez, az IPO így már csak idő kérdése.

Lukas Muehlbauer, az IPOX Schuster elemzője a Bloombergnek úgy fogalmazott:

A topkommentek szinte mind negatívak, az alacsony bevételtől és a növekvő moderációtól való félelem rányomja a bélyegét az IPO-ra. A közösség hatalmas, és korábban már láthattuk, mire képes: ha a debütálás jól sül el, az vélhetően nem a WSB fórumozóinak lesz majd köszönhető. 

A közösség egy része ugyanakkor az erőteljesen negatív csapásvonallal szemben foglal állást: egyesek szimplán optimisták a Reddit kilátásaival kapcsolatban, mások az IPO-t követő várható, szélesebb piaci lendületet tervezik meglovagolni – éles ellentétben a fórum értékvesztését vízionálókkal, akik a részvényshortokon túl az opciós piacon is a fórum ellen terveznek fogadni.