A New York-i tőzsdére lépése során sem hazudtolja meg magát a a shortoló nagybefektetők mumusaként elhíresült Reddit, hiszen a formabontó kisbefektetői közösségi oldalt üzemeltető cég irányított részvényprogramján keresztül elvileg mindazok a felhasználók és moderátorok részt vehetnek az IPO-n (elsődleges nyilvános részvénykibocsátás), akik legkésőbb idén január 1-jén felhasználói fiókkal rendelkeztek az oldalon.

Buenos,Aires,,Argentina,-,June,26,,2023:,3d,Rendering,Of
Megint nyerhetnek a Reddit felhasználói. Fotó: Shutterstock

 

Ki vehet részt a Reddit irányított részvényprogramjában?

Ezzel a weboldal lerója háláját annak a rengeteg kisbefektetőnek, akik szabályos hadseregként együttműködve a Reddit WallStreetBets nevű aloldalán fenomenális hatást gyakoroltak az amerikai tőzsdékre, amikor a koronavírus-járvány idején kapott helikopterpénzekből zsákolták az olyan alulteljesítő és gyakran nosztalgikus cégek úgynevezett mémrészvényeit, mint a GameStop, az AMC vagy a Tupperware.

Az akciókban a kiszemelt részvények fundamentumaira ügyet sem vetettek, úgy küldték egyik árfolyamcsúcsról a másikra őket, közben kiszorítva és anyagilag tönkretéve a részvények áresésére játszó nagybefektetőket. A kisbefektetők egy része ellenben hihetetlen vagyonokra tett szert az elemzők szerint értéktelennek tartott mémrészvények vásárlásával és kellő ideig való tartásával.

A részvételi lehetőséggel ők maguk már bő két hete tisztában vannak, mivel február 22. óta küldözgeti a vállalat a részvényjegyzésre szóló meghívóit régi híveinek, akik az esetleges nagy kereslet miatt még így is kimaradhatnak a jegyzésből, ugyanis semmilyen garancia nincs arra, hogy minden részvényigénylő részesedéshez juthat. Az aktívabb felhasználókat és moderátorokat egyébként a vállalat előnyben részesíti a mintegy 75 ezer meghívott táborán belül, e célból egy pontozásos rendszert is felállítottak.

Hazánkfiai azonban ne reménykedjenek, mivel a meghívás feltételei közé tartozik egyebek között az amerikai állampolgárság is.

Nincs új a nap alatt

Az irányított részvényprogram esetében a kisbefektető közvetlenül a vállalattól vásárol részvényt, nem pedig brókeren keresztül, és a program mindent összevetve kiváló lehetőséget nyújt, hogy a cég régi törzsgárdája részvényekhez jusson, amelyekből a legtöbb IPO esetében általában csak a vagyonos magánszemélyek és intézmények kapnak.

Emellett a cég ily módon a felhasználóiból egy erős és hűséges tulajdonosi bázist is épít magának – mondta a Business Insidernek Will McDonough, a Corestone Capital befektetési cég elnöke.

Persze nincs új a nap alatt, ilyen irányított részvényvásárlási programmal lépett tőzsdére anno például az és az Uber is.

Végre fellendülhet az amerikai IPO-piac

A Reddit tőzsdére lépésére amúgy várhatóan még ebben a hónapban sor kerül, s ezzel 2024-ben ez lesz az első jelentős tőzsdei bevezetés az amerikai tőkepiacon.

A magát a közösségi média és egy keresőmotor kombinációjaként meghatározó San Franciscó-i társaságnak 76 millió aktív felhasználója van, és tavaly 804 millió dolláros bevételt, illetve 90,8 millió dolláros nettó veszteséget termelt. A cég 10 százalékos részesedését kínálja fel a befektetőknek részvényenként 31–34 dollárért, ami összességében 6–6,5 milliárd dolláros tőzsdei kapitalizációval érhet fel.

A Reddit tőzsdére lépése azt mutatja, hogy 2024-ben végre fellendülhet az IPO-piac az elmúlt két év gyengélkedése után

– emelte ki Erica Teichert, a Mergermarket hírportál szerkesztője. 

„A befektetők azonban óvatosak, mivel néhány közelmúltbeli IPO-n a részvények végül az eredeti tervekhez képest olcsóbban – akár 15-20 százalékos árengedménnyel – keltek el” – folytatta a szerkesztő.

A Dealogic 2023-ban 148 amerikai IPO-t regisztrált, ami jóval kevesebb, mint a 2021-es 1010 nyilvános kibocsátás.

Kedvező jel az IPO, de…

Kedvező jelnek tartja az IPO-t Spencer Greene, a TSVC kockázati tőkebefektető cég partnere is.

„Ugyanakkor nem hiszem – fűzte hozzá –, hogy a Reddit kibocsátásának az esetleges sikere jellemezhetné a piac állapotát, mivel egy egyedi üzletágról van szó. A vállalat közel húsz éve veszteséges, miközben a bevételei egészségesen bővülnek, ám összességében nem produkál semmi világrengetőt. Az emberek kíváncsiak lesznek a tőzsdei pályafutására, ám én nagyon óvatos lennék.”

A Reddit legnagyobb részvényesei közé tartozik az OpenAI vezérigazgatója, Sam Altman, aki 9,2 százalékot szerzett a cégben legalább 60 millió dolláros befektetéssel, illetve a kínai Tencent is.

A WallStreetBets régi felhasználóinak egy része viszont megsértődött a tőzsdei bevezetés miatt, s ezért a cég ellen fordulnának.