Az Apple lehetővé teszi az Európai Unión belül a zenestreaming-szolgáltatások számára, hogy tájékoztassák a felhasználókat az iOS App Store-on kívüli fizetési alternatívákról – írja a Politico a társaság bejelentése nyomán.

Portland,,Or,,Usa,-,Dec,10,,2021:,Assorted,Music,Streaming
Artisjus könnyűzenei jogdíj
A zenekedvelő felhasználóknak kedvez az Apple lépése / Fotó: Shutterstock

Az amerikai technológiai óriás a külső fizetései lehetőségek engedélyezésével az Európai Bizottság (EB) követeléseinek tesz eleget, amely még márciusban szabott ki 1,8 milliárd eurós bírságot az Apple-re az App Store visszaélésszerű szabályai miatt, melyek hozzájárulhattak a streaming-előfizetési díjak emelkedéséhez.

Gigabírságtól szabadulna a technológiai óriás

Az unió trösztellenes vizsgálata során arra jutott ugyanis, hogy az Apple szabályai megakadályozták a zenei streamingszolgáltatást kínáló alkalmazásokat – mint a Spotify –, hogy tájékoztassák az iPhone és iPad- felhasználókat a saját alkalmazásboltján, az App Store-on kívül elérhető alternatív és olcsóbb zenei előfizetési szolgáltatásokról.

Az Apple korábban fellebbezni tervezett az uniós bírság ellen, március 4-i közleményükben hangsúlyozták, hogy bár tisztelik az Európai Bizottságot, a tények nem támasztják alá annak döntését, mert szerintük a testület semmilyen hiteles bizonyítékot nem talált arra, hogy a társaság gyakorlata károkat okozott volna a felhasználóknak.

A cupertinói központú vállalat pénteken azonban az EB kérésének eleget téve mégis frissítette App Store-irányelveit, lehetővé tegye, hogy a zenestreaming-alkalmazásokban olyan link vagy gomb szerepeljen, amely alternatív zenevásárlási lehetőségekről szóló információkhoz vezet.

Trükkös megoldást választott az Apple, így sem jár rosszul

Az új App Store-szabályok értelmében azonban az Apple 27 százalékos jutalékra számíthat minden olyan eladás után, ami az App Store-ból kivezető link megnyitását követő hét napon belül történik.

Jelenleg is vizsgáljuk, hogy az Apple teljes mértékben eleget tett-e a határozatnak

– mondta Lea Zuber, a bizottság versenyjogi szóvivője a laphoz e-mailben eljuttatott nyilatkozatában.

Az Apple részvényei pénteken fél százalékot erősödtek, az év eleje óta azonban 12 százalékot ereszkedett a kurzus.