Pénz- és tőkepiac

Lejtőn maradt a forint árfolyama, már a lélektani határokat karcolgatja

A forint gyengülése a hét végén megtorpant, de lényegi lendületre továbbra sem tudott szert tenni a hazai fizetőeszköz.

Visszatért múlt hét végi trendjéhez a forint: a hazai deviza ismét lendületes gyengülésbe kezdett a délelőtti órákban, a lejtő vége pedig egyelőre még nem is látszik.

Hungarian,Forint,Money.,Banknotes,,All,Denominations,,Bizness,And,Finance,In
Ismét gyengélkedik a forint / Fotó: Shutterstock

A forint 0,67 százalékkal, 394,26-ig csúszott az euróval, és 1,01 százalékkal, 370,97-ig a dollárral szemben a délután közepére. A gyengélkedés a régió jelentősebb devizáira is átkúszott: a zloty például ma 0,5 százalékkal került lejjebb az euróval szemben.

Az euró-forint árfolyam 5 nap
Továbbra is gyenge lábakon áll a forint

Pedig a forint a múlt hét során kifejezetten jól tartotta magát, még a számára kedvezőtlen belföldi, illetve nemzetközi hírek ellenére is. A vártnál magasabb múlt szerdai amerikai inflációs adat a Fed kamattartását sejtette, ami rossz hír a forintnak, a csütörtöki, Lagarde-féle EKB-kommentár pedig az eurózóna irányadó kamatának mielőbbi csökkentését irányozta elő – ez áttételesen szintén rossz hír volt a forintnak. 


A múlt hét közepén megjelenő, hatalmas hazai államháztartási hiányadat sem kedvezett a fizetőeszközünknek, az mégis tartotta magát, de úgy tűnik, mindez együttesen, a péntek reggeli, kifejezetten gyenge ipari termelékenységi adattal párosítva már elég volt ahhoz, hogy kirántsa a forint alól a talajt, és megindítsa a lejtőn a magyar devizát.

csúszik forint eurózóna rossz hír
Kapcsolódó cikkek