Már a Barbie jeleneteit is a Warner Bros. brit stúdióiban forgatták, de nem csak filmekről van szó. Az amerikai vállalkozások mindenféle munkát kiszerveznek, mert vonzóak a nyomott brit bérek, az adókedvezmények és a gyenge font. 

Portrait,Of,A,Young,Beautiful,Businesswomen,Enjoying,Coffee,During,Work
Sokan tengerentúli cégek számára dolgoznak a szigetországból
Fotó: Shutterstock

Ez nem a Kínába telepített gyártósorok és az Indiában üzemelő call centerek modellje. Az Egyesült Királyság költségelőnyét egyesítették a távmunka előnyeivel.

 Az amerikai cégek magas képzettséget igénylő munkákat végeztetnek a Brit-szigeteken.

Szoftverfejlesztők, tanácsadók, ügyvédeket, filmproducerek dolgoznak a tengerentúlra. Ráadásul az Egyesült Államokban a megugró bérek és a munkaerőhiány tovább ösztönzi a kiszervezést.

Az Egyesült Államokban a háttérszoftver-fejlesztők átlagos fizetése közel 130 ezer dollár, bár olyan városokban, mint San Francisco vagy New York, inkább a 175 ezer dollárt közelíti. Ezzel szemben az Egyesült Királyságban egy fejlesztő átlagos fizetése körülbelül 66 ezer dollár.

A megélhetési költségek csak részben magyarázzák a bérszakadékot. 

A szoftverfejlesztők Clevelandben – az Egyesült Államok egyik legszegényebb nagyvárosában – is körülbelül 40 ezer dollárral kereshetnek többet Londonban élő kollégáiknál. 

Az Egyesült Királyság szolgáltatásainak exportja
 

Az amerikai gazdaság ereje az elmúlt 15 évben megemelte a béreket, s vonzóbbá tette az offshore-t

– mondta Nick Bloom, a Stanford Egyetem közgazdaságtan-professzora, aki a kiszervezést tanulmányozza.

A JPMorgan Chase most Skócia legnagyobb technológiai munkáltatója, s nemrégiben új központot épített Glasgow-ban, ahol több ezer alkalmazott dolgozik olyan technológiákon, mint a gépi tanulás. A BlackRock vagyonkezelő óriás jelenleg is bővíti irodaterületét a skót fővárosban, Edinburghban, ahol technológiai támogató csapatok és egy mesterségesintelligencia-laboratórium található. 

A Warner Bros., a Netflix és az Amazon is növeli stúdióterületeit az Egyesült Királyságban.

A Brexit utáni stagnáló brit gazdaságban feltűnő a szolgáltatások iránt növekvő kereslet. Az Európai Unióból való kilépésről szóló 2016-os döntés visszavetette a munkahelyteremtést, a termelékenységet és a kereskedelmet, s hozzájárult a fejlett világ legmakacsabb inflációs problémájának kialakulásához.

Az amerikai gazdaság fellendült a világjárvány óta. Mivel az EU-val folytatott akadozik, a brit vállalkozások az Egyesült Államokban látnak esélyt arra, hogy szolgáltatásaikat a sajátjuknál többszörösen nagyobb piacon értékesítsék, gyakran magasabb díjakért.

Nagy-Britannia vonzerejét nagyban növelik az adójóváírások is, de a költség csak egy a sok tényező közül. Fontos szempont az időzóna, a közös nyelv és a hasonló oktatási rendszer.