Megemelte az Opus részvényeinek célárát kedd reggel kiadott elemzésében az Equilor Befektetési Zrt., amely ezzel együtt felminősítette a holding papírjait.

Az Opus energetikai szegmense jelentős növekedés előtt áll az Equilor szerint – a képen a társaság vezérigazgatója

A befektetési szolgáltató az eddigi 427-ről 527 forintra emelte árfolyam-várakozását, ami 31 százalékos felértékelődési lehetőséggel kecsegtet a hétfői záróár alapján. A bőséges hozampotenciál miatt tartás helyett már vételre ajánlott a papír.

A brókerház azt követően frissítette vállalatértékelési modelljét, hogy a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó társaság közzétette tavalyi eredményét és új, 2029-ig szóló stratégiáját. A 2023-as teljesítménye után részvényenként 10 forintos osztalékfizetést is javasol a a vezetőség, amely 2024–2026 között a konszolidált eredmény minimum 15 százalékát osztaná vissza a befektetőknek, amit ezekben az években egy összesen 10 milliárd forintos sajátrészvény-vásárlással is megtoldana.

Az Equilor az új stratégiát, az osztalékfizetési bejelentést és a 2023-as eredményt egyaránt pozitívnak értékeli.

Új stratégia, jelentős növekedési kilátások az Opus előtt

Az ötéves stratégia első, konszolidációs szakasza 2026-ig tart, ebben az időszakban a menedzsment szerint meghatározó akvizíció nem várható, a korábbi, jelentős növekedéssel és felvásárlásokkal tarkított növekedési szakasz után a hatékonyságjavítási feladatok elvégzésére, a kiegyensúlyozott növekedésre rendezkedik be a cég.

A társaság és az Equilor eredményprognózisa erre az időszakra nagyon hasonló, 

  • idén 94 milliárd forint, 
  • 2024-ben mintegy 100 milliárd forint EBITDA elérésére lehet képes, 
  • 2026-ban pedig a menedzsment várakozásainál is valamivel erősebb, 114 milliárdos eredményre számít a brókerház.

Sokat tehet hozzá az eredményhez az ötödik szegmens

A konszolidációs szakasz lezárulta után a társaság azt jelzi előre, hogy 2029-re egy ötödik szegmens segítségével további, nagyságrendileg 20 milliárd forint EBITDA-érték adódhat hozzá a társaság eredményéhez.

Ez részvényenként 120 forintos többletértéket jelentene, ám a bizonytalanságok miatt ezzel még nem számolt a célárfolyam meghatározásakor az Equilor. Az új szegmens ezzel együtt valóban hozzájárulhat az Opus diverzifikációs céljának teljesítéséhez, miszerint egyetlen szegmens sem ad hozzá többet 35 százaléknál a teljes EBITDA-hoz.

Az energetika hasíthat, az ipar egy ideig még gyengélkedhet

Az energetikai szegmensben a társaság eredménye gyorsabban fordult pozitívba, mint ahogyan azt az Equilor várta. 

A TITÁSZ-tól is jelentős árbevétel- és eredménynövekedés várható, ami elsősorban a kelet-magyarországi gyárak (pl. CATL, BMW) megjelenéséhez köthető, és óriási áramigény-növekedést jelenthet. 

Csupán a bejelentett ötödik szegmens hatására csökkenhet majd a szegmens EBITDA-hozzájárulása 35 százalék alá a vállalatcsoporton belül, enélkül az érték a 40 százalékot közelítené 2029-re.

A turizmus szegmensben ugyancsak jelentős eredményjavulás tapasztalható, de erre a teljesítményre számított is a brókerház, így ebben a szegmensben leginkább a tőkeköltség csökkenése javítja az értékeltséget.

Az ipari szegmensben is nagyjából a várt folyamatok játszódtak le, az idén várható lassulást a menedzsment által közzétett, csökkenő EBITDA-várakozások igazolják. Az Equilor szerint jövőre kismértékben tovább csökkenhet az EBITDA, majd 2026–27-től válthat a szegmens ismét növekedésbe. A tőkeköltség csökkenése ebben a szegmensben is javította az értékeltséget.

 

Az élelmiszeripari szegmensben is javuló teljesítmény várható, ugyanakkor ebben a szegmensben is a tőkeköltség csökkentése hajtotta az értékeltség növekedését.