Pénz- és tőkepiac

Bivalyerős az amerikai munkaerőpiac, de most az Nvidia fújja a passzátszelet

Bár minden amerikai munkaügyi adat, amit csütörtökön közölt az Egyesült Államok munkaügyi minisztériuma, a tengerentúli gazdaság kicsattanó erejére utal, ami általában gyengíti a tőzsdeindexeket, csütörtökön az Nvidia előző napi jelentésének köszönhetően lerázták magukról a negatív hatást a börzék. A forintnak szintén meg sem kottyant az erős amerikai adat.

Az első alkalommal munkanélküli-segélyt igénylő amerikaiak szezonálisan kiigazított száma a múlt héten az elemzők által várt 220 ezer helyett 215 ezerre csökkent, ami megerősíti, hogy az elbocsátások száma rendkívül alacsony, és a gazdaságot továbbra is támogatja a bivalyerős

Close up shot of waved flag of United States of America amerikai
A Wall Street rá sem rántott az erős amerikai munkaerőpiaci adatokra / Fotó: Shutterstock

Az idén eddig heti 194 ezer és 232 ezer között mozogtak a kérelmek, ehhez hasonlóan alacsony szintet utoljára az 1960-as években ért el tartósan az amerikai gazdaság.

A szezonális kiigazítások nélkül a tényleges új kérelmek száma enyhén, 192 017-re csökkent, és idén nyolcadik alkalommal került 200 ezer alá. Ez is rendkívül alacsony szint.

A már munkanélküli-segélyt kapók száma az Egyesült Államokban eközben 8 ezerrel, 1,79 millióra nőtt – közölte a munkaügyi minisztérium. Ez a szám nagyjából megegyezik a 2019-es – járvány előtti – adatokkal.

A MarketWatch hírportál szerint a legtöbb vállalkozás óvakodik a munkahelyek leépítésétől, tekintettel az amerikai gazdaság folyamatos bővülésére és arra, hogy az amerikai jegybank, azaz a Fed várhatóan még az idén megkezdi a kamatcsökkentési ciklust.

A hírnek az Nvidia briliáns gyorsjelentése árnyékában most nem volt piacmozgató hatása, bár az erős munkaerőpiac általában inkább csökkenti a részvények kurzusát, mivel a kamatcsökkentés valószínűségét mérséklő tényező.

Az amerikai technológiai részvények árfolyam-alakulását követő határidős Nasdaq Composite részvényindex a tengerentúli börzék nyitása előtt 1,1 százalékos pluszban állt, a Dow Jones 0,2 százalékkal, az S&P 500 pedig 0,7 százalékkal emelkedett.

A dollár viszont erősödött az euróval szemben, a közösségi deviza egységéért 1,086 zöldhasút kellett adni, és kismértékben emelkedett az amerikai 10 éves lejáratú kötvények hozama is.

A forinttal szemben ugyanakkor gyengült a dollár és az euró is. Egy dollár kora délután 356,5 forintot, míg az euró 387,1 forintot ért.

 

amerikai gazdaság részvényindex munkaerőpiac Nasdaq Composite
Kapcsolódó cikkek