Pénz- és tőkepiac

Nvidia: ipari forradalmat hirdettek a bődületes profit után

Az Nvidia nem áll meg: az élet valamennyi területén elérhetővé kívánja tenni a mesterséges intelligencia alkalmazását. Ehhez a világ harmadik legnagyobb tőzsdecégének számító Nvidiának megvannak a saját eszközei.

Hozta a formáját, és ezúttal is állva hagyta még a legoptimistább elemzőket is a mesterséges intelligencián (MI) alapuló alkalmazások legfontosabb eszközgyártója, az amerikai Nvidia. A csipgyártó az április 28-án zárult első pénzügyi negyedévről szóló gyorsjelentésének szerdai, amerikai tőzsdezárást követő publikálásával csak fokozta a részvénypiaci MI-őrületet, az idén már 92 százalékos ralijához további 6 százalékot tapasztott, ami 140 milliárd dolláros értéknövekedést jelent. 

Nvidia
Jensen Huang,az Nvidia társalapító-vezérigazgatója már látja a jövőt / Fotó: AFP

A számok ismertetését követően 7,8 százalékos volt a részvénypiaci eufória, azaz az Nvidia árfolyama első alkalommal ugrotta át az 1000 dolláros álomhatárt, de a szint megtartása egyelőre nem sikerült. Az 1000 dolláros szintre való berendezkedés az igen távoli jövőbe vész, hiszen a kaliforniai székhelyű vállalat most jelezte, hogy hamarosan 10 az 1 arányban felosztja részvényeit, ezzel is növelve annak volatilitását.

Bődületes számokat produkál az Nvidia

Az Nvidia mindenesetre valamennyit lecsípett a távolságból, amely közte és a 2930 milliárd dollárral előtte álló Apple között van, s jelenleg 2440 milliárd dollár körüli piaci kapitalizációval rendelkezik. Az arányok érzékeltetéséhez csak annyit, hogy 

a 140 milliárd dolláros növekmény nagyjából a csipgyártás egykori királya, az Intel jelenlegi piaci értékének felel meg.

A korona azonban már jó ideje átkerült az Nvidia fejére, s ebben az MI-nek döntő szerepe volt. Ahogy a Microsoft szárnyalásának is, amely a világ legértékesebb tőzsdei cégeként 3200 milliárd dolláros értéket képvisel.

Az Nvidia megállíthatatlan, a társaság az adatközpontok üzletág növekedésének köszönhetően negyedéves bevételét az egy évvel ezelőtti több mint három és félszeresére, 26,04 milliárd dollárra növelte, meghaladva a 24,7 milliárdról szóló Wall Street-i elemzői konszenzust. Az egy részvényre eső korrigált nyeresége (EPS) 6,12 dollár volt, miközben a piac 5,65 dollárral is elégedett lett volna.

July,23,,2021,,Brazil.,In,This,Photo,Illustration,The,Nvidia
Az Nvidia esetében nem kérdés, hogy a vételre állították a jelzést a Wall Streeten / Fotó: Shutterstock

Tiszta nyeresége 14,88 milliárd dollár lett, ami a bázisidőszaki adat hatszorosa. A negyedéves profitból osztalékként részvényenként 10 centet, azaz a korábbinál másfélszer többet fizetnek ki a befektetőiknek.

Megkerülhetetlenné váltak az MI-iparágban 

A mesterséges intelligencia területén zajló forradalom legfőbb haszonélvezőjének számító Nvidia szárnyalása a második negyedévben is folytatódik, a vállalat úgynevezett MI-gyorsítói – olyan csipek, amelyek segítenek az adatközpontoknak csetbotok és más élvonalbeli eszközök kifejlesztésében – az elmúlt két évben forró árucikké váltak, az egekbe repítve az eladásokat. 

A cég 28 milliárd dolláros bevételt vetített előre, míg az elemzői konszenzus 26,8 milliárdnál ragadt le. A növekedésben nagy szerepet játszik, hogy az Nvidia a legjobbakkal és legerősebbekkel dolgozik együtt, bevételeinek mintegy 40 százaléka

  • az Amazon.com,
  • a Meta Platforms (Facebook),
  • a Microsoft
  • és az Alphabet (Google)

kvartettől folyik be, ezek a cégek pedig nem sajnálják a milliárdokat az MI-alkalmazások fejlesztésére, az azokból elengedhetetlen, több tízezer dollárba kerülő Nvidia H100-as gyorsító csipek beszerzésére. Ezekből ráadásul sokszor még szűkös is a kínálat, ami még feljebb veri az árakat.
A Nvidia társalapítója és sikereinek megalapozója, Jensen Huang vezérigazgató egy friss interjújában egy új korszak hajnaláról beszélt, amivel tovább fokozta az izgalmakat. Sokat nem árult el, de azzal a kijelentésével, hogy egy új ipari forradalom kezdeténél járunk, csak fokozta a várakozásokat.

A jellegzetes fekete bőrdzsekijében fellépő 61 éves Huang az MI-korszak kultikus figurájává vált 

azzal, hogy felismerte, az Nvidia csipjei kiválóan alkalmazhatók az MI-szoftverek fejlesztésére, és ez új piacot nyitott és a versenytársakkal szemben is előnyt szerzett.

Komplett MI-infrastruktúrát kínál az Nvidia

Megkerülhetetlenné az OpenAI ChatGPT csetbotjának 2022-es megjelenése után vált, amikor is hajsza indult a bivalyerős csipjeiért, mivel a nagy technológiai cégek felgyorsították a saját MI-infrastruktúrájuk kiépítését.

Key Speakers At The NVIDIA GTC Conference
Jensen Huang és barátai / Fotó: Getty Images

Huang a jövőben nemcsak csipeket, hanem komplett infrastruktúrát kínál számítógépek, szoftverek és szolgáltatások összeboronálásával, azzal a céllal, hogy minél több vállalatnak és kormányzati ügynökségnek segítsen saját MI-rendszereket telepíteni.

A vezérigazgató szerint a mesterséges intelligencia a fogyasztói társadalmat kiszolgáló internetes cégek, az autógyártók, a biotechnológiai és az egészségügyi szektor irányába mozdul el, ezek a fő csapásirányok. Emellett az egyes országok is fejlesztik saját rendszereiket – az úgynevezett szuverén mesterséges intelligencia bevetésével javítva az életminőséget – írja a Bloomberg.

Ezek az infrastruktúrák egyre összetettebbek, komplett számítógépes rendszereket is magukban foglalnak, ami egyben azt jelenti, hogy az ellátási lánc sokkal bonyolultabbá válik, szervezési kihívásokat jelent az MI-iparág számára, megnehezítve a termelés növelését. Huang szerint azonban cége kész ezeknek a kihívásoknak a kezelésére, és kész az MI által megkívánt szuperszámítógépek sorozatgyártására is.

 

 

NVIDIA Jensen Huang mesterséges intelligenca Rali
Kapcsolódó cikkek