Pénz- és tőkepiac

Nem csak a cukorbetegséget és az elhízást kezeli a dán csodagyógyszer

A semaglutid a vesebetegségeket is lassítja, ezért újabb kezelésekre kér engedélyt az Egyesült Államokban és Európában a dán gyógyszercég.

A Novo Nordisk gyógyszere, az Ozempic lassítja a krónikus vesebetegség progresszióját, továbbá csökkenti a veseelégtelenség, a szívroham, a stroke és a halál kockázatát a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő betegeknél – derült ki egy hosszú távú vizsgálatból, melynek részletes eredményeit pénteken tették közzé.

Novo Nordisk - Ozempic - Photo IllustrationThe Novo Nordisk pharmaceutical logo is being displayed on a screen alongside pills and a medical vial with a syringe in this photo illustration, taken in Brussels, Belgium, on December 3, 2023. (Photo by Jonathan Raa/NurPhoto) (Photo by Jonathan Raa / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: AFP

Az eredetileg a cukorbetegség kezelésére kifejlesztett semaglutid hatóanyag rendkívül népszerű a jelentős túlsúllyal küzdők körében, mert huzamos használatával számottevő testsúlycsökkentés érhető el. A két fogyókúrás készítményt (Ozempic, Wegovy) gyártó Novo Nordisk piaci kapitalizációja már tavaly felülmúlta Dánia GDP-mutatóját. Egy banki jelentés szerint a súlycsökkentők gazdaságon belüli súlya még a dán kamatszintet is befolyásolja. A cukorbetegség elleni szerek fogyókúrás felhasználását világszerte, így nálunk is botrányos gyógyszerhiányok kísérték.

A Novo Nordisk készítményeinek most részletesen ismertetett vizsgálatai további indikációkat derítettek fel, hogy a gyógyszer milyen hatással lehet az egészségügyi állapotokra, a szívproblémáktól a veseelégtelenségig. A kutatás főbb megállapításait már márciusban közölték. 

Ezek az eredmények reményt jelentenek a cukorbetegséggel kapcsolatos szövődmények magas kockázatának kitett egyének kezelési stratégiáinak átalakításában, új utat kínálva a vese és a kardiovaszkuláris védelem számára

– mondta Vlado Perkovic professzor, a sydney-i Új-Dél-Wales Egyetem professzora, a kutatás vezetője.

Az Ozempic már engedélyezett a cukorbetegség kezelésére, de a vállalat várhatóan még idén benyújtja a szer használatának kiterjesztését további indikációkra az Egyesült Államokban és az Európai Unióban.

A csütörtökön felpattant, a pénteki kereskedés lecsorgást hozott. Vélhetően a befektetők megvették a pletykát és eladták a hírt. A papír idei teljesítménye eddig 33 százalékos emelkedés.

Hiánycikk lett a súlycsökkentő, már korlátozzák a felírását

Európában és Amerikában is egyre nehezebb hozzáférni a garantált sikert hozó fogyasztószerekhez. A Novo Nordisk gyógyszerei iszonyatos profitot hoznak a gyártójuknak, majd minden második befolyó dollár a nyereséget gyarapítja.

 

 

Ozempic tőzsde Novo Nordisk
Kapcsolódó cikkek