Olyannyira sikeres a dán Novo Nordisk két fogyókúrás készítménye, az Ozempic és a Wegovy, hogy a vállalat 419 milliárd dolláros piaci kapitalizációja már felülmúlja Dánia 406 milliárd dolláros GDP-mutatóját. Egy banki jelentés szerint a súlycsökkentők gazdaságon belüli súlya már a dán kamatszintet is befolyásolja. 

An Ozempic (semaglutide) injection pen is seen on a kitchen table in Riga, Latvia on 06 August, 2023. (Photo by Jaap Arriens/NurPhoto) (Photo by Jaap Arriens / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: Jaap Arriens / AFP

Hogyan hat az Ozempic és a Wegovy a kamatlábakra? 

A Novo Nordisk eladásai az Egyesült Államokban olyan erősek voltak, hogy szokatlanul nagy mennyiségben váltottak át dollárt koronára, ami növelte a korona értékét az euróval szemben

– mondta Jens Naervig Pedersen, a Danske Bank igazgatója. Hozzátéve: Dánia fizetőeszköze az euróhoz van kötve, ezért 

a dán jegybankárok az EKB-nál alacsonyabb kamatot határoztak meg, hogy gyengítsék a koronát.

A Novo Nordisk sikere látszólag áldásos a dán gazdaságnak. A cég munkahelyeket teremt, a profitot belföldön fekteti be. Az alacsonyabb kamat a lakásvásárlók számára is előnyös, mert olcsóbb a hitelfelvétel, mint Európa többi részén. 

Ám egy kis ország számára rendkívül kockázatos egy nagyvállalat gazdasági túlsúlya. 

Aggódó közgazdászok Finnország és a Nokia esetére emlékeztetnek Az ezredfordulón a skandináv telefongyártó a finn 4 százalékát adta. A finn ötödét képviselte és a helsinki kapitalizációjának 70 százalékát. Jelentős szerepet játszott Finnország növekedésében 1995 és 2007 között, amikor az egy főre jutó GDP 55 százalékkal bővült, ami közel kétszerese volt az amerikai gazdasági dinamikának.

Majd a Nokia hanyatlása egybeesett egy évtizedes finn gazdasági stagnálással 2008 után.

 

A Novo Nordisk a második legértékesebb tőzsdén jegyzett vállalat Európában, közvetlenül a luxusmárkákat képviselő Louis Vuitton Moet Hennessy (LVMH) után jön a sorban. Elemzői becslések szerint 

a Novo Nordisk súlycsökkentő gyógyszereinek értékesítése idén 6,1 milliárd dollár lesz.

A FactSet adatszolgáltató szerint 2027-ben eléri az évi 15 milliárd dollárt. Bármily népszerűek is az elhízás elleni csodaszerek. 

Terjedésüket botrányok kísérik. 

Ezekkel a szerekkel a cukorbetegeket is kezelik, és rendszeres a gyógyszerhiány a fejlett országokban . Magyarországon is ringbe szálltak influenszerek a gyógyszerhasználati divat ellen.