Pénz- és tőkepiac

UBM: ötödével bővülhet idén a hazai takarmányipar

Kedvezők a magyar takarmányipar 2024-es kilátásai. A tőzsdén jegyzett UBM szakértője szerint a 2022-ben és 2023-ban tapasztalt termeléscsökkenést idén egy várhatóan közel 20 százalékos visszapattanás követheti, aminek eredményeképpen a hazai takarmánygyártás volumene ismét elérheti a 4 millió tonna körüli szintet.

A kedvező piaci folyamatoknak köszönhetően az állattartók – akik a tavalyi év első feléig a 2021-es szintnél akár 30-40 százalékkal is magasabb takarmányköltséggel voltak kénytelenek számolni – ebben az évben már jóval kedvezőbb takarmányárakkal kalkulálhatnak – összegezte az idei várakozásokat Zoltán Péter, az egyik legnagyobb hazai takarmánygyártó, a pesti börzén is jegyzett UBM csoport a szakértője.

UBM
Jó évre számít az UBM csoport szakértője

 

UBM: már tavaly megkezdődött a fordulat

A tavalyi második fél évben több tényező is kedvezően befolyásolta a haszonállat-takarmánykeverékek iránti keresletet, ezek közül is kiemelkedik az alapanyagok árának drasztikus zuhanása: az orosz–ukrán háború kitörése és a 2022. évi súlyos aszály miatti jelentős áremelkedést 

meglepően gyors és nagymértékű árzuhanás követte a kukoricánál, a búzánál és az egyéb szemes terményeknél.

A takarmánygyártás alapanyagaként használt takarmánykukorica átlagos ára több mint 50 százalékkal, a takarmánybúza ára pedig mintegy 40 százalékkal esett vissza a 2023. december 31-ével záródó fél évben. A trend pedig év elején is folytatódott, hiszen például április első hetében a takarmánybúzát az előző év azonos időszakához mérten 37 százalékkal alacsonyabb, 59,1 ezer forintos tonnánkénti áron, míg a takarmánykukoricát 32 százalékkal kevesebbért, tonnánként 60 ezer forintért adták.

Az alapanyagárak esésének köszönhetően az állattartók – akiknek a tavalyi első fél évig a 2021-es szintnél akár 30-40 százalékkal is magasabb takarmányköltséggel kellett számolniuk – az idei évben már jóval kedvezőbb takarmányárakkal kalkulálhatnak, ami azért is kiemelkedő jelentőségű, mert például a baromfiszektor költségeinek 65-70 százalékát a takarmányköltségek adják – magyarázza Zoltán Péter.

Négymillió tonnára bővülhet idén a takarmánygyártás volumene

A tavalyi évben a takarmányok alapanyagárai normalizálódtak, és 2024-ben várhatóan sem lefelé, sem fölfelé nem fognak jelentősen elmozdulni a mostani szintekről

– emelte ki a szakértő. 

„Ágazatot megrázó esemény az inputoldali költségekben és az energiaárakban sem várható idén, ezért az UBM várakozásai szerint a 2022-ben és 2023-ban látott – egyébként lassuló ütemű – csökkenést 2024-ben már visszapattanás követheti a magyar takarmánypiacon, és a teljes hazai takarmánygyártás ismét elérheti a 3,9-4 millió tonna körüli volument” – tette hozzá.

A 2024-es évben várható visszapattanás eredményeképpen a Magyarországon előállított sertéstakarmány mennyisége ismét elérheti majd a 2021-es 1,3 millió tonnás mennyiséget. A baromfiágazatban – elsősorban a brojlereknél, amelyek száma itthon évente 220-230 millió körül mozog – további termelésnövekedés várható, ezért a baromfitakarmány-gyártás is visszatérhet idén a 2021-es 2 millió tonna körüli szintre, míg a szarvasmarhák számára előállított tápok mennyisége idén félmillió tonna körül alakulhat.

Az UBM Magyarországon, Szlovákiában és Romániában működő hat takarmánygyárában egyébként tavaly összesen 600 ezer tonna takarmányt állítottak elő. A 2023–24-es üzleti év első felében – azaz a 2023. július 1-jétől december 31-ig tartó időszakban – az UBM csoport teljes árbevételének 54,3 százaléka, vagyis 57,25 milliárd forint származott exportból. A cégcsoport legjelentősebb exportpiaca Olaszország, Ausztria, Németország és Románia, ezekből az országokból származik a teljes exportárbevétel négyötöde.
 

 

UBM energiaár takarmánygyártás költség takarmányár
Kapcsolódó cikkek