Pénz- és tőkepiac

Vége az amatőr korszaknak, dollármilliárdokat osztanak szét a sportolók között

Évszázados tabut döntött az amerikai egyetemi liga egy megállapodással, melynek nyomán az intézmények közvetlenül is fizethetik a sportoló diákokat.

Évszázadnál hosszabb időn át voltak amatőrök az amerikai egyetemi liga (NCAA) sportolói, akik nem részesedhettek az iskolájuk számára általuk megtermelt pénzből. Most egy 2,77 milliárd dolláros megállapodás nyomán a liga egyetemei közvetlenül is fizethetik a sportolóikat. 

USA - SALT LAKE CITY - 03/24/2024 - NCAA - MEN'S NATIONAL UNIVERSITY BASKETBALL LEAGUE, UTAH UTES Men's National College Basketball League. Photo: Fabio Giannelli/AGIF (Photo by Fabio Giannelli / AGIF / AGIF via AFP)
Jól járhatnak a kosarasok / Fotó: Fabio Giannelli / AGIF / AFP

Az NCAA már korábban is lehetővé tette, hogy a diáksportolók ösztöndíjakat kapjanak, de 

a közvetlen kifizetésekkel évszázados tabut döntött a liga.

A Wall Street Journal értesülései szerint az I. divízióba tartozó iskolák intézményenként átlagosan évi 20 millió dollárt oszthatnak szét a sportolóik között. A bevételek 22 százalékáról van szó, ami a sportban legsikeresebb egyetemek esetében az 50 millió dollárt is meghaladhatja egy évben. A korábbi versenyzők kártérítése miatt vált milliárdossá az egyezség.

Grant House olimpiai bajnok úszó kibulizta a pénzt az egyetemi sportolóknak /  Fotó: AFP

A peres eljárást még 2020-ban indították a sportolók, a pertársaságot Grant House, az Arizonai Egyetem úszója szervezte. A kereset a televíziós jogdíjakat célozta, hogy az egyetemi sportolók is részesedhessenek a reklámbevételekből.

A mostani egyezség nem oldja meg az NCAA összes problémáját. A szervezetnek trösztellenes eljárásokkal is szembe kell néznie, továbbá régóta terítéken van egy jogi probléma: 

vajon alkalmazottak-e az egyetemi sportolók? 

A megállapodás nem határozza meg, hogy az egyetemeknek hogyan kell elosztaniuk a pénzt a sportágak között. Lehetséges, hogy a legtöbb bevételt termelő csapatok – az amerikai foci, valamint a férfi és női kosárlabda – kapnák a legtöbbet. 

Jogi szakértők szerint a férfi és női sportolók esélyegyenlőségét törvény írja elő. Ám a kevésbé népszerű sportágak – evezés, vívás, sportlövészet, strandröplabda – háttérbe szorulhatnak.  

 

sport NCAA reklám
Kapcsolódó cikkek