BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Closeup,-,Woman,Is,Checking,Bitcoin,Price,Chart,On,Digital, ETF

ETF: visszatértek a hozamok, óriásit kaszáltak májusban a befektetők

Múlt hónapban közel öt százalékkal ugrott meg a tőzsdén kereskedett alapok (ETF-ek) vagyona. Az áprilisban leforduló hozamok után magára talált a piac, a befektetők több százmilliárd dolláros árfolyamnyereséget értek el, és továbbra is öntik a pénzt a népszerű befektetési termékekbe.

Az áprilisi megingást követően újult erővel tértek magukhoz a tőzsdén kereskedett alapok (ETF), a költséghatékonyságuk és magas fokú diverzifikációt kínáló tulajdonságaik miatt világszerte egyre népszerűbb befektetési kategória vagyona májusban több mint félezer milliárd dollárral ugrott meg.

ETF, befektetés, Various,Type,Of,Financial,And,Investment,Products,In,Bond,Market.
Megugrott a ETF-ek vagyona májusban / Fotó: Shutterstock

Dől a pénz a népszerű befektetésbe

Múlt hónapban 4,6 százalékkal 12 460 milliárd dollárra nőtt a globális ETF-vagyon az LSEG Lipper adatai szerint. A bővülés leginkább a piaci lendületnek köszönhető, ami önmagában 423 milliárd dollárral dagasztotta az eszközosztály összértékét. A termékkategóriában emellett tekintélyes mennyiségű, 124 milliárd dollárnyi friss tőkét kötöttek le a megtakarítók szerte a világon.

A pénzüket ilyen termékekben fialtatni vágyók 

  • leginkább a részvény ETF-eket keresték, 80,5 milliárd dollárnyit betárazva belőlük. 
  • A kötvényes portfóliókba 37,2 milliárdos friss tőke érkezett, 
  • az alternatív termékek pedig három milliárd dollárt szívtak fel. 
  • A pénzpiaci ETF-ekbe 2,5 milliárd, 
  • az árupiaci eszközökbe félmilliárd dollár új befektetés érkezett.

A hozamokat is figyelembe véve az alternatív ETF-ek tudhatják maguk mögött a legnagyobb, nyolc százalékos gyarapodást, de remek hónapot tudhatnak maguk mögött a részvény ETF-ek és a pénzpiaci termékek is egyaránt ötszázalékos vagyonbővüléssel. A vegyes termékek eszközértéke bő négy százalékkal, az árupiaci ETF-eké pedig 3,3 százalékkal emelkedett májusban, míg a kötvényekbe fektető tőzsdén kereskedett alapok közel három százalékos bővülést értek el.

Amerika tarolt az ETF-piacon

A legnagyobb piacnak számító Egyesült Államokban bejegyzett ETF-ekbe 91,4 milliárd dollár áramlott, a tőzsdén kereskedett alapok legnagyobb európai központjainak számító Írországban és Luxemburgban kibocsátott termékekből pedig 22,5, illetve hat milliárd dollárnyit markoltak fel a befektetők.

A best sellernek az amerikai részvényekbe fektető termékek bizonyultak, melyekből összesen 58,2 milliárd dollárnyit vásároltak. 

A második legnépszerűbb terméktípusnak bizonyuló globális részvénykitettséget adó ETF-ekbe ennek csupán töredéke, 8,5 milliárd dollár érkezett, a legkeresettebb kötvényes kategória, a közepes futamidejű dollárkötvényeket tartalmazó ETF-ek pedig további 5,8 milliárdos megtakarítást szívtak fel világszerte.

A befektetési szolgáltatóknál is amerikai dominancia érvényesül: az ügyfélpénzekért folyó versenyt májusban a piacvezető BlackRock (iShares) nyerte, 30,3 milliárd dolláros tőkebeáramlással. A második helyen a 24,2 milliárd dollárnyi friss befektetést megszerző Vanguard végzett, a harmadik legnagyobb – 17,6 milliárd dolláros – pénzbeáramlást – pedig a State Street Global Advisors ETF-jei regisztrálták.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.