BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
ANKARA, TURKIYE - NOVEMBER 23: In this photo illustration, Nvidia logo is displayed on a mobile phone screen in front of a computer screen in Ankara, Turkey on November 23, 2023. Ahmet Serdar Eser / Anadolu (Photo by Ahmet Serdar Eser / ANADOLU / Anadolu via AFP)

Az Nvidia olyat csinált, amire a dotcomlufi kidurranása óta nem volt példa

A mesterséges intelligencia üzemeltetéséhez szükséges csipeket gyártó vállalat felfutása kísértetiesen hasonlít a Cisco kétezres évek eleji futamához. A kérdés, hogy merre indul tovább az Nvidia-menet.

Több mint 20 év telt el azóta, hogy legutóbb egy számítástechnikai infrastruktúra-szolgáltató vállalat foglalta volna el az első helyet a világ legértékesebb cégeinek toplistáján: azt akkor Ciscónak hívták, a jelenlegi üdvöske pedig nem más, mint az elmúlt két évben közel ezerszázalékos részvényralit lebonyolító Nvidia. A Cisco az internet létrejöttének hullámát lovagolta meg példásan, míg a mesébe illő felfutást a dotcombuborék kidurranása egy csapásra le nem nullázta.

ANKARA, TURKIYE - NOVEMBER 23: In this photo illustration, Nvidia logo is displayed on a mobile phone screen in front of a computer screen in Ankara, Turkey on November 23, 2023. Ahmet Serdar Eser / Anadolu (Photo by Ahmet Serdar Eser / ANADOLU / Anadolu via AFP)
Kísértetiesen hasonlít egymáshoz a Cisco és az Nvidia világhódító ralija / Fotó: AFP

Könnyű párhuzamot vonni a Cisco és az Nvidia között

Érdekes módon közel negyed évszázaddal ezelőtt a Cisco ugyanúgy a Microsoftot taszította le a trónról, mint most az Nvidia, és a két futam közti hasonlóságok itt még nem érnek véget: 

  • mindkét cég a technológiai fejlődés egy mérhetetlenül jelentős mérföldkövén kapitalizálódott, és 
  • mind a ketten több százszoros kumulatív részvényfelosztást bonyolítottak le, mire felültek a világ trónjára.

Az Nvidia éppen múlt héten aprózta fel papírjait, tíz újat adva egy régi részvényért, 

a tőzsdére lépéskor meglévő egy részvényt, így azóta már több lépésben 480 darabra szabdalták.

Az egyre halmozódó hasonlóságok nyomán a The Wall Street Journal kikérte a Cisco 24 évvel ezelőtti vezérigazgatójának, az azóta már kockázatitőke-befektetéssel foglalkozó John Chambersnek véleményét is, aki úgy fogalmazott:

Az Nvidia előtt most akkora növekedési potenciál van, mint amit az internet létrejöttekor és a felhőszámítás berobbanásakor láthattunk – együttesen. A technológiai fejlődés sebessége is más, mint a Cisco esetében volt, ahogy a betöltetlen piaci rés és a cég csúcsra jutáskori fejlettsége is egészen más.

A Cisco ugyanis mindössze 16 éves volt, mikor a világ legértékesebb cégévé vált, szemben az Nvidiával, mely jelenleg már 31. életévében jár. 

Elképesztő növekedésen van túl az Nvidia

Jensen Huang vállalatának árfolyama 43 százalékkal került feljebb az elmúlt egy hónapban, 2024 elejétől véve viszont már 181 százalékos a plusz, az elmúlt két évben pedig 753 százalékot menetelt a jegyzés. Azt, hogy a mesterséges intelligencia berobbanásának mennyire elmaradhatatlan szerepe volt a cég remekelésében, kiválóan mutatja, hogy az Nvidia öt évvel ezelőtt még a 20 legnagyobb cég listájára sem fért fel, két éve pedig még mindig csak a tizedik helyet tudta magának megkaparintani.

Az Nvidia ezen felül egyébként az S&P 500 legjobban teljesítő részvénye volt tavaly, negyedéves árbevételét egy év alatt megháromszorozta, az elmúlt 12 hónap leforgása alatt pedig több mint háromszorosára tudta növelni piaci kapitalizációját is, a kétezermilliárdos érték elérése után pedig mindössze

négy hónapra volt szüksége a cégnek a háromezermilliárdos árcédula eléréséhez.

A folytatás ugyanakkor egyre kérdésesebb: a CFRA Research elemzője, Angelo Zino szerint ugyan az Nvidia egyenesen a legfontosabb cég lesz a teljes emberi civilizáció számára a következő évtizedben, mások egyre több vészharangot kongatnak – kiemelve például, hogy míg az MI-őrület kitörése óta közel 50 milliárd dollárért vettek Nvidia-csipeket a vállalatok világszerte, a kifejezetten a generatív MI-vel foglalkozó startupok alig 3 milliárd dolláros árbevételre tudtak szert tenni.

Az adatsort összeállító Sequoia Capital elemzői szerint az, hogy a mérleg két oldala közt ennyire nincs egyensúly, azt jelenti, hogy 

vannak még megoldandó problémáink.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.