BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nagy a baj Németországban, egyre több cég megy csődbe

Különösen az ingatlanpiaci, az autóipari és a gépipari vállalatok vannak veszélyben.

Az infláció, a növekvő költségek és gyengülő kereslet miatt az év első hat hónapjában 162, tízmillió eurónál nagyobb forgalmú német vállalat ment csődbe. Ez 41 százalékkal több, mint tavaly, számolt be a Handelsblatt a Falkensteg szerkezetátalakítási tanácsadó cégtől megrendelt elemzésre hivatkozva.

Az ingatlanpiaci cégeket különösen veszélyezteti a csőd / Fotó: Markus Scholz / DPA Picture-Alliance via AFP

A csődbe ment vállalatok száma jóval nagyobb, mint amire elemzők számítottak,

úgy becsülték ugyanis, hogy a növekedés „csak” 30 százalékos a tavalyihoz viszonyítva. Különösen sok cég került bajba a válságban lévő ingatlanszektorban, valamint az autóalkatrész-gyártásban és a gépiparban. 

A szakértők a fizetésképtelenségi hullám okaként a koronavírus-járvány utóhatásait, az inflációt, a növekvő energia- és anyagköltségeket, valamint a gyengülő keresletet említik. A globális válságok, a rossz gazdasági kilátások és a magas kamatlábak pedig egyre kevésbé teszik vonzóvá az átszervezéseket és a befektetéseket a gyengélkedő cégekbe.

Rossz helyzetben vannak a német autóalkatrész-gyártók is / Fotó: DPA Picture-Alliance via AFP

A Reuters a hírrel kapcsolatban emlékeztetett, hogy a német iparkamara (DIHK) már májusban figyelmeztetett, hogy valószínűleg nőni fog a a fizetésképtelenségek száma, mivel a strukturális problémák, például a szakképzett munkaerő hiánya továbbra is negatív hatással van Európa legnagyobb gazdaságára.

A szövetségi statisztikai hivatal adatai szerint a cégek által kérelmezett fizetésképtelenségek száma 22,1 százalékkal nőtt 2023-ban az előző évhez képest; ez 17 814 céget jelentett.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.