Velünk marad az erős renminbi

Pénzügy | Stratégia

A kínai fizetőeszköz a trenddel szembe haladva 4 százalékot erősödött, és a fundamentumok és a nemzetközi tőkeáramlások is afelé mutatnak, hogy ütésálló marad. Ugyan év elején Kínát kényszerítette térdre elsőként a Covid–19, a hatóságok gyors intézkedései és a lakosság fegyelmezettsége révén az ország gyorsan túlesett a járvány nehezén.

A GDP az első negyedéves 6,8 százalékos éves alapú visszaesést követően bővülő pályára állt, a második negyedévben 3,2, a harmadikban 4,9 százalék volt a növekedés.

A fontosabb előremutató indikátorok a növekedés folytatódását vetítik előre, a Caixin beszerzésimenedzser-indexek bővülést jeleznek mind a szolgáltató szektorban, mind a gyáriparban. Az elmúlt hónapok tőkepiaci fejleményei közül a legfontosabb, hogy

a kínai jegybank a gazdaság gyors talpra állására reagálva jelentősen csökkentette a likviditást a pénzügyi rendszerben, és a jövőben az általános likviditásbővítés helyett célzott és szűkebb körű programokkal fog operálni.

Ennek és a gyors kilábalásnak köszönhetően jelentősen emelkedtek a kötvényhozamok a görbe teljes hosszán. A tízéves hozamok idei csúcsukra, bőven 3 százalék fölé emelkedtek, míg a kétéves kötvényekkel mostanra több mint 2,8 százalékon kereskednek – április végén még 1,3 százalék volt ez az érték. A kínai hozamemelkedés és az amerikai hozamcsökkenés eredőjeként a kétéves papíron a különbözet ötéves csúcsra ugrott. Ez a többlet, a Bond Connect program által biztosított könnyebb hozzáférhetőség és az egyre növekvő likviditás vonzóvá teszi a kínai papírokat, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy

a külföldiek által tartott, renminbiben denominált kötényállomány idén 30 százalékkal, 3000 milliárdos rekordra nőtt, és semmi jele, hogy a külföldi vevők lelkesedése alábbhagyna.

A külföldiek kötvényvételei folyamatos tőkebeáramlással járnak, ami az erős gazdasági fundamentumokkal együtt a jövőben is támogatólag hat a renminbi árfolyamára.

Ön mit gondol erről? Mondja el véleményét!

Erőteljesen felpörög a vállalati digitalizáció 2021-ben

A magyar döntéshozók közel 70 százaléka már akkor úgy nyilatkozott, hogy tudatosan szeretné tovább erősíteni vállalata digitális érettségét.

Több tízmilliárdért hosszabbít Anthony Davisszel a Lakers

LeBron James után Anthony Davisszel is szerződést hosszabbított a Los Angeles Lakers, a játékos 190 millió dollárért (körülbelül 56 milliárd forint) marad.

A Huawei már az 5G utáni korszakra készül

A vállalat vezetője felvázolta a jövő kommunikációs hálózatát, már úton az 5.5G.

Hetvenötezer eurót nyert a digitális ergonómia magyar úttörője

Az AXS Motionsystems Kft. digitális ergonómiai fejlesztések mellett a gyártósorokon dolgozók fizikai leterheltségét is vizsgálja.
Világgazdaság Piactér