Régió

Ezer sebből vérzik a szlovák idegenforgalom

A járvány okozta anyagi gondok miatt idén a szlovák polgárok fele kihagyja a nyári kirándulást – derül ki a 365.bank megbízásából készített felmérésből.

Szlovákiában napjainkban 650 ezer olyan, munkaviszonyban levő ember él, aki szó szerint fizetéstől fizetésig él – közölte Lenka Buchláková, a FinGO.sk gazdasági elemzője. A 2Muse közvélemény-kutató társaság másik érdekes megállapítása, hogy minél rosszabb anyagi helyzetben van valaki, annál kevésbé hajlandó a koronavírus elleni oltás felvételére. Azok viszont, akik anyagi szempontból nem sínylették meg az elmúlt időszakot, nem egyszer éppen a külföldi utazás lehetősége miatt is beoltatják magukat.

Fotó: Komka Péter

A rossz anyagi lehetőségek egyben korlátozzák a szlovákiai idegenforgalmi ágazat mozgásterét is. A Szlovák Statisztikai Hivatal (SSÚ) adatai szerint idén áprilisban mindössze 50 ezer vendéget fogadtak a szlovákiai szállodák és panziók, miközben 2019 áprilisában, vagyis a Covid-19 előtt az idevágó havi adat 442 ezer volt.

Jana Glasová, a 365.bank elemzője szerint idén áprilisban az 50 ezer szállóvendégből 43 ezer fő volt a hazai.

Marián Galajda, a Tatra Mountain Resort szóvivője szerint a szigorúbb járványügyi intézkedések ugyan segíthetik a hazai turizmust, másrészt elriasztják a külföldről, elsősorban Csehországból, Lengyelországból és Magyarországról érkezőket. Normális körülmények között az idegenforgalmból származó bevételek 40 százalékát a külföldiek generálják, azonban a szigorú járványügyi intézkedések miatt idén ez az arány biztosan alacsonyabb lesz. 

Marek Harbulák, a Szlovákiai Szállodák és Éttermek Szövetségének (AHRS) vezető menedzsere szerint egyelőre lassú a szállásfoglalások felfutásának üteme, ezért nem kizárt, hogy az utolsó „békeévhez” képest ugyanolyan erőteljes lesz a visszaesés nyáron mint tavaly, amikor is 47 százalékkal volt alacsonyabb a szállásigénylések száma, mint 2019-ben. A közlekedési minisztérium (ennek égisze alá tartozik az idegenforgalom) idén 257 millió euróval támogatta az ágaztot – közölte Katarína Bruncková, a tárca államtitkára. Az érintettek viszont azzal érvelnek, hogy a vendéglást terhelő kulcsát kellene csökkenteni, mert annak mértéke (20 százalék) a harmadik legmagyasabb a Európai Unióban, miközben Ausztriában és Magyarországon ennek mértéke 5 százalék, Csehországban pedig 10 százalék. Ha gyenge lesz a nyári idény és valóban jön a járvány harmadik hulláma, akkor az a szlovákiai vendéglátás végét jelentené – vélekedett Marek Harbulák.

turizmus Szlovákia
Kapcsolódó cikkek