A román rendőrök és börtönőrök szakszervezetei tartottak tüntetést Bukarestben, magasabb béreket, a felszerelés korszerűsítését és a létszám bővítését követelve.

Bár a koronavírus-járvány miatt bevezetett veszélyhelyzetről szóló kormányhatározat szerint a tüntetéseken legfeljebb száz résztvevő lehet jelen, a szerdai szakszervezeti megmozdulásra több mint kétezer rendőr érkezett buszokkal Bukarestbe az ország minden tájáról. A szakszervezeti vezetők pedig úgy nyilatkoztak: vállalják, hogy kifizetik az engedélyezettet meghaladó létszám miatt kiszabott bírságot. A kormány székháza előtti téren összegyűlt tüntetők délben átvonultak a belügyminisztérium épülete elé, majd a parlamentnél fejezték be a tiltakozó megmozdulást.

A rendőrtüntetés több mint négy kilométeres útvonalának környékén órákra megbénult a közlekedés a belvárosban. 

Fotó: AFP

A tiltakozást szervező 16 rendőr- és börtönőr-szakszervezet a 2017-es bértörvény által előírt bérek és pótlékok maradéktalan folyósítását, az elavult felszerelés és járműpark korszerűsítését, a szolgálati nyugdíjak inflációkövető növelését követelte. A rendőrök arra panaszkodnak, hogy a világjárvány kezdete óta olyan közegészségügyi feladatok elvégzésére kényszerülnek, amelyekhez nincs megfelelő képesítésük, a krónikus létszámhiány miatt pedig folyamatos az állomány túlterheltsége.

Az elszabadult energiaárak és a növekvő közepette Romániában egymást érik a szakszervezeti megmozdulások az állami szektorban, 

miután az idei költségvetés elkészítésekor az államháztartási hiány leszorítása érdekében a kormány elnapolta a korábban tervezett közalkalmazotti béremelések egy részét. Két hete a pedagógusok tartottak kétórás figyelmeztető sztrájkot Romániában, a statisztikusok a legnagyobb kormánypárt székháza előtt tüntettek, január 20-tól pedig a járművezetők spontán munkabeszüntetése miatt bénult meg öt napra a felszíni tömegközlekedés Bukarestben.