Szlovákiában jövőre a lakossági villamos energia ára nem változik, a vezetékes földgázé 15 százalékkal, a hőszolgáltatás pedig szintén 15 százalékkal drágul – jelentette be csütörtökön Eduard Heger szlovák kormányfő. 

Valve,On,The,Main,Gas,Pipeline,Slovakia,,Pipeline,With,Flags
Fotó: Shutterstock

Hozzátette, ha az állam nem lépett volna közbe, akkor 2023-ban 

a villamos energia 380 százalékkal, a földgáz 225 százalékkal, a hőszolgáltatás pedig 80 százalékkal drágult volna. 

Az állam számára e dotáció 6 milliárd eurós kiadást jelent (a háztartások számára pedig éves szinten mintegy 3 ezer eurós megtakarítást), de a politikusok közlése szerint e kiadási tételt már beépítették a jövő évi állami költségvetésbe. Amit csupán már csak el kell fogadni a parlamentben, ám ennek akadálya, hogy a kormánykoalíciós hármasfogat kisebbségbe szorult a törvényhozásban.

Az energiaárak elleni harc részeként azoknak a vállalatoknak és olajfinomítóknak, amelyek forgalmának legalább 75 százaléka az olaj-, gáz-, szén- és finomítói ágazatból származik, a jövőben szolidaritási hozzájárulást kell fizetniük a magasabb nyereségükből – erről szerdán döntött a Heger-kormány, a javaslatot a parlament gyorsított eljárásban tárgyalja meg. 

A tervezet szerint a különadó kulcsa eléri a 70 százalékot. A pénzügyminisztérium – amely az új intézkedésnek köszönhetően 524 millió euró többletbevételre számít – azt szeretné, hogy a törvény még idén december 31-én lépjen hatályba. A különadó várhatóan 12 hónapon át maradna hatályban. Az adóbevételeket a magas energiaárak miatt nehéz helyzetbe került családok megsegítésére fordítanák.