BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Sikerült elkerülni az energiakrízist

Szerbia február első felében 13 millió euró értékben exportált áramot, pedig ősszel sok szakértő kongatta a vészharangot, hogy áramkimaradások lesznek.

A tél beállta előtt a Szerb Villanygazdaság (EPS – Elektroprivreda Srbije) komoly gondokkal küszködött, időnként csak importtal kiegészítve tudta az áramellátást folyamatosan biztosítani az országban. Több szakértő szeptember–októberben azzal riogatott, hogy egészen biztosan nem lehet majd a telet megúszni kikapcsolások nélkül, hiszen nem tudják az igényeket kielégíteni. 

Distribution,Electric,Substation,With,Power,Lines,And,Transformers,,At,Sunset distribution electric substation with power lines and transformers, at sunset, villanyoszlop, villanypózna, elektromos áram,
Fotó: Shutterstock

Az áramtermelés Szerbiában még mintegy 70 százalékban széntüzelésű erőművekben történik, és időnként üzemzavarok, meghibásodások is borzolták a kedélyeket. Nyilván az enyhe télnek is köszönhető, de a borúlátó jövendölések nem valósultak meg. Az aszály miatt a vízierőművek termelése is elmaradt a szokásostól, de a nehézségek ellenére eddig sikerült az áramellátást biztosítani. 

Sőt! Február első felét úgy sikerült lezárni, hogy 16-ig 13 millió euró értékben még exportált is áramot az EPS. Napi mintegy 120 millió kilowattóra áram fogy jelenleg Szerbiában. A Dunán és a Drina folyón megemelkedett a vízállás, így a vízerőművek is több áramot termelnek, akárcsak a kosztolaci szénerőműben, ahol sikerült elegendő tartalékokat felhalmozni szénből. Az EPS illetékesei szerint 2023-ban 500 milliárd dináros bevételre számítanak, a terveikben szereplő 20 milliárd dináros nyereség pedig különféle fejlesztések megvalósítását is lehetővé teszi.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.