Igor Matovic szlovákiai pénzügyminiszter egy új törvénytervezettel állt elő, amely mentesítené a szlovákiai anyákat és fiatal felnőtteket az adófizetés alól.

„A nőknek nem kellene állandóan azzal az érzéssel élniük, hogy fizetésüket tekintve alsóbbrendűek a férfiaknál” – írta Facebook-oldalán Igor Matovic.

Az OĽaNO képviselői egy olyan törvénytervezetet nyújtottak be, amellyel állításuk szerint „tesztelni” szeretnék a férfi képviselőket. Matovic nem felejtette el megemlíteni Robert Fico (Smer) és Peter Pellegrini (Hlas) nevét sem, akik szerinte „nem törődnek a nőkkel”.

Fotó: Ujszo.com

A törvényjavaslat biztosítaná, hogy a 15 év alatti gyermeket nevelő anyáknak ne kelljen jövedelemadót fizetniük – írta az Ujszo.com.

Ehhez két feltételnek kell megfelelni: az első, hogy az anya nem kereshet havi bruttó 2000 eurónál többet, a második pedig, hogy gyermeke 15 évnél fiatalabb legyen. A törvényjavaslat egyelőre nem vonatkozik az apával élő félárvákra és az örökbe fogadott gyermekekre.

A 15 és 25 év közötti fiatalok adómentesítésének célja, hogy az érintettek Szlovákiában kezdjenek el dolgozni, és ott is alapítsanak családot, ne pedig külföldön.

Matovic 500 millió euróra becsülte az intézkedés állami költségvetésre gyakorolt ​​nettó pénzügyi hatását, amire a társadalombiztosítási járulékok fizetési plafonjának eltörlésével, valamint az adócsalás büntetésének további szigorításával kíván forrást találni.